Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Villanyinternetre pörögnek a nagyvállalatok

2005.08.25. 13:11
Szerdán előrébb lökődött az elektromos hálózatot szélessávú internetté alakító technika fejlődése, amikor az Intel és a Motorola felsorakozott egy szabványozó testület mögött.

A villanyinternet ügye úttörő megoldások és kísérleti üzemek felbukkanását követően ma is hamvában haldoklik. Az áramszolgáltatókat távközlési vállalatokká változtató technikát eddig az interferencia-jelenségek és egyéb korlátok megakadályozták a kiteljesedésben.

A nagy jövő után álló villanyinternetből talán mégis lehet valami, miután az Intel, a Motorola és a Linksys révén a Cisco System is egyazon szabványokat és specifikációkat nyomó iparági szervezet, a Homeplug Powerline Alliance mögé álltak. Az újakon kívül a szervezet tagja egyebek között a Comcast és Earthlink amerikai internetszolgáltatók, a Radioshack ezermesterbolt-hálózat, illetve a Sharp és a Sony.

Az Intel és a Motorola belépésükkel egy időben bejelentették, hogy közös céget alapítanak Intellon néven, hogy integrált áramköröket gyártsanak a Homeplug szabványok alapján. Az Intellon alaptőkéje egyelőre 24,5 millió dollárra rúg, befektetői között található a Bell Canada, a Goldman Sachs, a Comcast, a Duchossois, a Fidelity Ventures és a Philips kockázati tőkealapja.

Azt, hogy 2005 nyarán fokozódó zsizsegés kezdődött a villanyinternet körül, az is mutatja, hogy a Google befektetést eszközölt egy Current Communications nevű szolgáltatóban. Hasonlót cselekedett az IBM is, amikor partnerségi megállapodást kötött a houstoni CenterPoint Energy villanyinternetszolgáltatóval.

Joe Laszlo, a Jupiter Research szélessávkutató részlegének igazgatója rámutatott, hogy a vállalatok belevetették magukat a törzsfejlődésbe, ahol változatos megoldások versengenek egymással, miközben különböző iparágazati szervezetek és fogyasztói csoportosulások igyekeznek befolyást gyakorolni a szabványosodásra.

"Jó lenne, ha ezek az erőfeszítések koncentráltabbak lennének. De egyszerűen még nem tartunk ott" - vélekedett Laszlo.