Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Villanyinternetre pörögnek a nagyvállalatok

2005.08.25. 13:11
Szerdán előrébb lökődött az elektromos hálózatot szélessávú internetté alakító technika fejlődése, amikor az Intel és a Motorola felsorakozott egy szabványozó testület mögött.

A villanyinternet ügye úttörő megoldások és kísérleti üzemek felbukkanását követően ma is hamvában haldoklik. Az áramszolgáltatókat távközlési vállalatokká változtató technikát eddig az interferencia-jelenségek és egyéb korlátok megakadályozták a kiteljesedésben.

A nagy jövő után álló villanyinternetből talán mégis lehet valami, miután az Intel, a Motorola és a Linksys révén a Cisco System is egyazon szabványokat és specifikációkat nyomó iparági szervezet, a Homeplug Powerline Alliance mögé álltak. Az újakon kívül a szervezet tagja egyebek között a Comcast és Earthlink amerikai internetszolgáltatók, a Radioshack ezermesterbolt-hálózat, illetve a Sharp és a Sony.

Az Intel és a Motorola belépésükkel egy időben bejelentették, hogy közös céget alapítanak Intellon néven, hogy integrált áramköröket gyártsanak a Homeplug szabványok alapján. Az Intellon alaptőkéje egyelőre 24,5 millió dollárra rúg, befektetői között található a Bell Canada, a Goldman Sachs, a Comcast, a Duchossois, a Fidelity Ventures és a Philips kockázati tőkealapja.

Azt, hogy 2005 nyarán fokozódó zsizsegés kezdődött a villanyinternet körül, az is mutatja, hogy a Google befektetést eszközölt egy Current Communications nevű szolgáltatóban. Hasonlót cselekedett az IBM is, amikor partnerségi megállapodást kötött a houstoni CenterPoint Energy villanyinternetszolgáltatóval.

Joe Laszlo, a Jupiter Research szélessávkutató részlegének igazgatója rámutatott, hogy a vállalatok belevetették magukat a törzsfejlődésbe, ahol változatos megoldások versengenek egymással, miközben különböző iparágazati szervezetek és fogyasztói csoportosulások igyekeznek befolyást gyakorolni a szabványosodásra.

"Jó lenne, ha ezek az erőfeszítések koncentráltabbak lennének. De egyszerűen még nem tartunk ott" - vélekedett Laszlo.