16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Internet a konnektorból

2000.03.09. 17:33
Hamarosan újabb szereplővel bővülhet a nagysebességű internetszolgáltatók piaca. A kábel, a műhold és a digitális előfizetői vonal (DSL) akár még idén nyáron rázós konkurenciát kaphat az elektromos hálózat formájában. Ha a hazai lestrapált kábel elbírja az adatokat, a nemzetközi tesztüzemmel párhuzamosan mi is lecsekkolhatjuk a technológiát.
Enikia állítása szerint egy lakásban maximum 256 eszköz kapcsolható a rendszerbe
Évek sikertelen kísérletei után végre begyűrűzni látszik az elektromos hálózatokon suhanó internetszolgáltatás. Elsőként a német Veba áramszolgáltatóval szövetkezett amerikai Enikia hálózati cég ígér nagysebességű internetet a konnektorból. A két vállalat Oneline AG néven egyesített erőforrásait, s állításuk szerint még idén nyáron megkezdődik a rendszer tesztelése Európában és az Egyesült Államokban, télen pedig beindul a nagyüzem.

A Oneline rendszerébe belépő felhasználók az ígéretek szerint bármelyik fali aljzatra csatlakoztathatnák számítógépüket, ha folyamatos internetlkapcsolatra vágynak. Ezen felül a nagy sávszélesség használható telefonra, faxra és egyéb multimédiás szolgáltatásokra is. Ha a rendszer beválik, a telefon és a kábeles szolgáltatók áraival is felveheti a versenyt a technológia.

A közel 100%-os lefedettséggel startoló hálózat jobb pozícióból indulhat mint a kábel vagy akár a telefon. A rendszer általános alapelve, hogy a meglévő elektromos vezetékeket használja, továbbfejlesztés nélkül. Az adatok a magasfeszültségű elektromos vezetékeken vagy azok mentén továbbítódnak. A helyi elektromos elosztóközpontok gondoskodnak a kétirányú adatforgalom rendszerezéséről, a lakásokba pedig egy transzformátoron, majd a fali speciális aljzaton keresztül jutna az adatok.

Az Enikia állítása szerint egy lakásban maximum 256 eszköz (számítógép, tévé, rádió, kávéfőző, stb.) kapcsolható a rendszerbe. A lakásban a fali csatlakozó hub DHCP vagy NAT hálózati protokollal gondoskodik az eszközök automatikus konfigurálásáról. Nincs lehetőség egyelőre a szomszédokkal megosztani a bedrótozott eszközöket, de tervezik a szolgáltatás bevezetését.

A hálózat számítógépes használatához elegendő a hagyományos modem, de a nagy sebesség kihasználásához értelemszerűen kábel- vagy xDSL-modemre van szükség. A hálózat használati költségét ma még nem lehet pontosan felmérni, a szolgáltatók a befektetés mértékétől és a konkurens szolgáltatóktól függően dönthetnek átalánydíjas vagy forgalom után fizetendő tarifáról.

A technológia iránt a legnagyobb hálózati cégek érdeklődnek. A Nortel 1997-ben kezdett áramra fejleszteni a Nor.Web nevű közös vállalkozásban. Kiderült azonban, hogy az amúgy rézkábleken hibátlanul működő adatátvitelt megzavarják a közeli lámpaoszlopok az utcán. Ezek antennaként rádiójelek formájában továbbították a letöltéseket. A projekt végül tavaly kudarcba fulladt.

Más technológiával próbálkozik az amerikai Media Fusion. Ők az elektromos kábeleket övező mágneses mezőt használják adattovábbításra. A technológia az intenzív tesztelés időszakában tart, ígérete szerint optimális esetben 2,5 megabites sebesség érhető el vele. Az 1999 óta tesztelő Enikia elméletileg 10Mb-et ígér, a tavalyi tesztek során azonban ritkán sikerült egy mezei modemnél gyorsabb átlagos sebességet elérni. A Siemens Európában bevezetésre váró technológiája 1,2Mb-es stabil hozzáférést ígér 220 voltos hálózaton.

Ezt a rendszert fogja használni Magyarországon a Novacom. A cég kisebbségi tulajdonosa, a német EnBW áramszolgáltató a Siemensszel közösen fejlesztett Powerline Communication technológiáját jelenleg 110 német háztartásban tesztelik. A rendszer segítségével az internet- és a telefonszolgáltatás mellett közösen kezelhetővé teheti a számlázást valamint a távolsági hálózati felügyeletet. A Novacom az elektromos hálózatok felmérése után még idén szeretné Magyarországon is tesztelni a rendszert.  • Hírek
  • Hírek