Natália
1 °C
7 °C

Internet a konnektorból

2000.03.09. 17:33
Hamarosan újabb szereplővel bővülhet a nagysebességű internetszolgáltatók piaca. A kábel, a műhold és a digitális előfizetői vonal (DSL) akár még idén nyáron rázós konkurenciát kaphat az elektromos hálózat formájában. Ha a hazai lestrapált kábel elbírja az adatokat, a nemzetközi tesztüzemmel párhuzamosan mi is lecsekkolhatjuk a technológiát.
Enikia állítása szerint egy lakásban maximum 256 eszköz kapcsolható a rendszerbe
Évek sikertelen kísérletei után végre begyűrűzni látszik az elektromos hálózatokon suhanó internetszolgáltatás. Elsőként a német Veba áramszolgáltatóval szövetkezett amerikai Enikia hálózati cég ígér nagysebességű internetet a konnektorból. A két vállalat Oneline AG néven egyesített erőforrásait, s állításuk szerint még idén nyáron megkezdődik a rendszer tesztelése Európában és az Egyesült Államokban, télen pedig beindul a nagyüzem.

A Oneline rendszerébe belépő felhasználók az ígéretek szerint bármelyik fali aljzatra csatlakoztathatnák számítógépüket, ha folyamatos internetlkapcsolatra vágynak. Ezen felül a nagy sávszélesség használható telefonra, faxra és egyéb multimédiás szolgáltatásokra is. Ha a rendszer beválik, a telefon és a kábeles szolgáltatók áraival is felveheti a versenyt a technológia.

A közel 100%-os lefedettséggel startoló hálózat jobb pozícióból indulhat mint a kábel vagy akár a telefon. A rendszer általános alapelve, hogy a meglévő elektromos vezetékeket használja, továbbfejlesztés nélkül. Az adatok a magasfeszültségű elektromos vezetékeken vagy azok mentén továbbítódnak. A helyi elektromos elosztóközpontok gondoskodnak a kétirányú adatforgalom rendszerezéséről, a lakásokba pedig egy transzformátoron, majd a fali speciális aljzaton keresztül jutna az adatok.

Az Enikia állítása szerint egy lakásban maximum 256 eszköz (számítógép, tévé, rádió, kávéfőző, stb.) kapcsolható a rendszerbe. A lakásban a fali csatlakozó hub DHCP vagy NAT hálózati protokollal gondoskodik az eszközök automatikus konfigurálásáról. Nincs lehetőség egyelőre a szomszédokkal megosztani a bedrótozott eszközöket, de tervezik a szolgáltatás bevezetését.

A hálózat számítógépes használatához elegendő a hagyományos modem, de a nagy sebesség kihasználásához értelemszerűen kábel- vagy xDSL-modemre van szükség. A hálózat használati költségét ma még nem lehet pontosan felmérni, a szolgáltatók a befektetés mértékétől és a konkurens szolgáltatóktól függően dönthetnek átalánydíjas vagy forgalom után fizetendő tarifáról.

A technológia iránt a legnagyobb hálózati cégek érdeklődnek. A Nortel 1997-ben kezdett áramra fejleszteni a Nor.Web nevű közös vállalkozásban. Kiderült azonban, hogy az amúgy rézkábleken hibátlanul működő adatátvitelt megzavarják a közeli lámpaoszlopok az utcán. Ezek antennaként rádiójelek formájában továbbították a letöltéseket. A projekt végül tavaly kudarcba fulladt.

Más technológiával próbálkozik az amerikai Media Fusion. Ők az elektromos kábeleket övező mágneses mezőt használják adattovábbításra. A technológia az intenzív tesztelés időszakában tart, ígérete szerint optimális esetben 2,5 megabites sebesség érhető el vele. Az 1999 óta tesztelő Enikia elméletileg 10Mb-et ígér, a tavalyi tesztek során azonban ritkán sikerült egy mezei modemnél gyorsabb átlagos sebességet elérni. A Siemens Európában bevezetésre váró technológiája 1,2Mb-es stabil hozzáférést ígér 220 voltos hálózaton.

Ezt a rendszert fogja használni Magyarországon a Novacom. A cég kisebbségi tulajdonosa, a német EnBW áramszolgáltató a Siemensszel közösen fejlesztett Powerline Communication technológiáját jelenleg 110 német háztartásban tesztelik. A rendszer segítségével az internet- és a telefonszolgáltatás mellett közösen kezelhetővé teheti a számlázást valamint a távolsági hálózati felügyeletet. A Novacom az elektromos hálózatok felmérése után még idén szeretné Magyarországon is tesztelni a rendszert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?