16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Nyomtatott képernyő

2000.07.05. 14:04
A Cambridge Display Technology és a Seiko Epson által kifejlesztett technológia által éveken belül olcsó, nagyfelbontású, színes kijelzőket kaphatnak a mobiltelefonok és palmtopok.
A fejlesztő Cambridge Display Technology (CDT) és Seiko Epson az elmúlt héten Londonban mutatta be a színes LEP (light-emitting polymers) képernyőt. A fényt kibocsátó vörös, zöld és kék, polimeren alapuló megjelenítés előnye, hogy az LCD-vel szemben nem korlátozott a látószöge, nem igényel háttérvilágítást, és mivel nem tartalmaz szín- és polarizáló szűröket, sokkal egyszerűbb az előállítása.

Az új technológia egy PPV nevű polimer felfedezésével kezdődött. A PPV feszültség hatására fényt bocsát ki, mivel a benne található benzolgyűrűk között áramló elektronok diódaként viselkednek.

Az elv
A nyomtatókat gyártó Epson ezt az anyagot egyesítette a tintasugaras nyomtatással, ezzel nagyjából létrejött a LEP. A PPV-t tartalmazó oldat a ,,tinta", amelyet a megfelelő tintával ellenkező töltésű lapra juttatnak, majd miután feszültség alá helyezik azt, megjelenik a kép.

A londoni bemutatón egy hatszor hat centiméteres kijelzőt mutattak be a sajtónak, amely tévé minőségű (270 ezer pixeles) színes képet produkált.

Elvész a szín

1000 óra kék
A technológia kifejlesztésében idáig az jelentette a legnagyobb akadályt, hogy félvezető polimérek rendkívül érzékenyek a fényre, pár óra után oxidálódnak, és elvesztik színüket. A CDT ezért eddig csak monokróm kijelzőket tudott előállítani. A cég állítása szerint a fejlesztés során elérték, hogy a PPV élettartama megsokszorozódott.

A vörös szín százezer, a zöld harmincezer, a kék ezer órát bír ki. A Seiko felmérése szerint az átlagos rádiótelefont kétszáz órát használják egy évben. Az élettartam így megfelelőnek tűnik.

A Seiko közleménye szerint a LEP kijelzők két év múlva a piacra kerülnek a társaság által gyártott mobiltelefonokban. Az igazán érdekes felhasználási módja azonban az lesz, amikor hordozható számítógépekhez csatolva, feltekert formában hordozhatjuk a hátunkon.  • Hírek
  • Hírek