Benedek
-5 °C
5 °C

Nappaliba való a számítógép

2005.11.18. 11:30
Elkészült az első teljesen magyar nyelvű házimozi-pc, amely egyszerre működik tévéként, videóként, hifiként és számítógépként. Az internetes háttérszolgáltatásokkal kiegészített Ansys HTPC minden héten letölti a cég szervereiről az aktuális lottószámokat, a legfrissebb műsorújságokat és időjárás-előrejelzéseket.

Bárki összebuherálhat magának egy szórakoztató központot a számítógépéből, az ehhez szükséges tévékártyák, hangkártyák, lejátszók és egyéb kütyük számítástechnikai boltokban megvásárolhatók, az interneten pedig tucatnyi olyan szoftver van, amely egy könnyen kezelhető felületen teszi elérhetővé a merevlemezen tárolt filmeket, zenéket és fotókat. Egyetlen gond van csupán: az átlagosnál nagyobb szaktudást és végtelen türelmet igényel az egymással tökéletesen együttműködő alkatrészek összeválogatása.

A házilag barkácsolt pc kétségtelenül olcsóbb, mint egy gyárban összerakott termék, meg az ember sokkal jobban megbecsüli a saját kétkezi verejtékes munkájához személyes élményeihez kötődő tárgyakat, mégis a többség nem csavarhúzóval és forrasztópákával, hanem távirányítóval, kólával meg csipesszel a kezében szeret szórakozni. A fotelben hanyatt vágódva. Sajnos messze elkerülik hazánkat a számítógépes médiaközpontokat gyártó óriáscégek (túl drága lenne a magyarítás és kevés a vásárló), ezért eddig kénytelenek voltunk megmaradni hagyományos szürke dobozainknál.

Más időzónák

A saját háttértárral rendelkező médiaközpontok egyik legfontosabb jellemzője, hogy időeltolással is le tudnak játszani egy tévéműsort, magyarán maguktól elkezdik rögzíteni a késő esti filmet, és ha a felhasználó a műsor közepén hazaér, elkezdheti nézni a felvett adást az elejétől, miközben a háttérben folytatódik a rögzítés. Neves elektronikai gyártók eszközei is képesek ilyesmire, például a Panasonic DMR-EH50EP merevlemezes dvd-írója, amely sokkal olcsóbb, mint egy számítógép (körülbelül 90 ezer forint). Ennél a legfőbb előny a gyorsaság, nincs percekig tartó bútolás, és a REC gomb megnyomása után egy másodpercen belül elindul a rögzítés. Hátránya, hogy tesztünk során nem tudtunk letölteni rá egy tévéműsort, amely alapján időzíteni tudtuk volna a felvevőt.

Panasonic és Albacomp

Nem tökéletes a magyar Albacomp Activa multimédia center sem: gyönyörű fekete háza nagy számítási kapacitást rejt, ugyanakkor teljesen csendesen működik, van beépített memóriakártya-olvasója, meg egy csomó csatlakozó van rajta. Az angol nyelvű Windows XP Media Center Edition szolgáltatásait viszont nem tudtuk kihasználni, mert a Microsoft hazánkban hivatalosan nem támogatja a platformot, és bár az Albacomp-számítógép nagyszerűen bevált házimozizásra, zenehallgatásra, és még a játékkonzolt is kitűnően helyettesítette, a tévézés nem volt nagy élmény vele.

Háttérben a lényeg

A jól működő médiaközponthoz nem elég a megfelelő hardver és szoftver, a kiegészítő szolgáltatások nélkül ezek nem az elvárt színvonalon működnek, mondta el Lázár Csaba, az Ansys ügyvezetője a HTPC márkanéven egy héten belül piacra kerülő multimédiás számítógépek bemutatóján. Az egri központú cég a nyílt forráskódú MediaPortal rendszermagjára építve fejlesztett ki egy szoftvert, amely folyamatosan kapcsolatban áll a vállalat központi szerverével, hogy minden flottul működjön. Rendszerük a Windows XP Home magyar nyelvű változatán fut.

A HTPC műsorkínálatából könnyű válogatni

Egyrészt a szoftver letölti a tévécsatornák frekvencia-beállításait, hogy ne kelljen kézzel egyenként beállítani százötven csatornát, másrészt a műsorfüzeteket, hogy néhány gombnyomással kiválasztható legyen a rögzíteni kívánt tévéadás. Sorozatok esetén kérhető, hogy a jövőben minden egyes részt vegyen föl. A HTPC merevlemezén zenék, filmek és tévéadások tárolhatók, a szerverekről pedig filmelőzeteseket, heti lottószámokat és időjárás-előrejelzések lehet letölteni, van beépített RSS hírmegjelenítő, böngésző, és hamarosan csevegőprogram is lesz. A kezelőfelületen távirányítóval is könnyen lehet lépkedni, igaz nem olyan egyszerű értelmezni a gombok funkcióját, mint az új Apple iMac minimalista irányítóján.

Szabványos szórakoztatás

Az Intel egyébként azt találta ki, hogy jövő év elején külön márkanevet vezet be a nappalikban is helytálló multimédiás számítógépekre: a Viiv felirattal felcímkézett rendszerekben kétmagos processzor, speciális csipkészlet, tévékártya, 5.1-es hang meg hálózati csatlakozó lesz, és több feladatszálat kezelnek. Jelenleg úgy tűnik, hogy a 2006 elején megjelenő Viiv platform operációs rendszere a Microsoft Windows Media Center Edition lesz, de ez még talán változhat.