Dömötör
-1 °C
14 °C

Számítógép kétmillióból

2007.05.24. 10:10
Nyolc mag, három gigahertz, hat gigabájt memória, ha bonyolult kód lennék, biztos összeszarnám magam tőle. Az új Mac Prót arra találták ki, hogy gátlástalanul feldolgozza az adatokat, méghozzá gyorsan, ami többé-kevésbé megy is neki. Azért nyolc mag nem kétszer annyi, mint négy, ráadásul az egymilliós konfigurációt még bővíteni is kell, hogy használható legyen.

Párhuzamos adatfeldolgozás, mi? A gyártóknak, a vásárlóknak nem volt elég egy mag, többet akartak, hát most megkapták: nyolcat. Amikor megjelentek az első dualcore processzorok, a legtöbb felhasználó még azt se tudta, mihez kezdjen velük. Aztán jöttek a négymagosok, ezekből elkészültek a nyolcmagos rendszerek, de a legtöbb felhasználó még mindig nem tudja, mire jó ez az egész. A játékok nem gyorsabbak, internetezéshez egy magasabb órajelű Pentium is elég, az átlagos júzer meg ritkán tömörít, vág hd-filmet, és filterezik Photoshopban egyszerre. Ez legyen az ő bajuk, mondják a gyártók, a profi felhasználók viszont igénylik a teljesítményt.

Premier

Az Apple a világon elsőként jutott hozzá az Intel 3 gigahertzes négymagos Xeonjaihoz, aztán kettesével belepakolta azokat egy Mac Próba, piacra dobta a konfigurációt, amivel kapásból értelmetlenné tette korábbi csúcsgépét: ugyan ki fizetne 887 ezer forintot egy négymagosért, ha 999 ezerért nyolcmagosat kap?

Amikor kipróbáltuk az új Mac Prót az XMS-ben, arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyit számít a pluszteljesítmény. Hogy a szoftverek elég érettek-e már a nyolc magra, vagy még egy fele ilyen erős gép is túl sokat tud a butuska kódokhoz képest, ezért értelmetlen többet fizetni az új modellért? Összeválogattunk véletlenszerűen néhány szoftvert, aztán megnéztük, hogy mire képes a 3 gigahertzes csúcsgép. Ellenfélnek betettük a korábban megbuherált, 2,33 gigahertzes, nyolcmagos Mac Prót, valamint a négymagos, 2,66 gigahertzes modellt.

Teszt

Elsőként a Photoshop CS3-as verzióját raktuk be, csak arra voltunk kíváncsiak, mennyi magot tud megdolgozatni a program, ami végül hozta az elvárhatót: a gép 800 százalékon pörgött a Mac OS X Activity monitorja szerint, ez szabad fordításban annyit tesz, hogy filterezgetés közben az egész gép melózott. Egy-egy bonyolultabb művelet még az egymilliós gépen is hosszú másodperceket vett igénybe, jöhetne már a 16, vagy a 80 magos konfiguráció.

Másodiknak a Cinebench tesztprogramot próbáltuk, annak is csak a többmagos feladatvégzésre optimalizált részére voltunk kíváncsiak. Ahogy az várható volt, az újdonság győzött, a berhelt gépnél 23 százalékkal volt gyorsabb, míg a négymagosnál 66 százalékkal bizonyult fürgébbnek.

Mivel különböző órajelekről beszélünk, meg kell említeni, hogy az új gép nagyjából annyival végzett hamarabb a munkával, amennyivel nagyobb frekvencián üzemel a 2,33-ashoz képest. A négymagos gép is alacsonyabb órajelen dolgozott, ha abból is a 3 gigahertzes verziót próbáltuk volna, a 66 százalékos különbség nagyjából (erősen kerekítve) 50 százalékra csökkent volna, tehát a nyolcmagos gép másfélszer gyorsabb, mint egy hasonló órajelű négymagos. Csak hogy világos legyen: nyolc nem másfélszer annyi, mint négy, mert az hat. Az eltérésnek számos oka lehet, az AMD biztosan azt mondaná, hogy az Intel platformja nem alkalmas nyolc mag kiszolgálására, mert az 1333 megahertzes rendszerbuszon keresztül nem jut elég adathoz a processzor.

Csökkenő különbség

Kipróbáltuk a Geekbench tesztjét is, ez alatt tovább csökkentek a különbségek: a csúcsgép 5,5 százalékkal volt gyorsabb a középsőnél, és 39 százalékkal a négymagosnál.

QuickTime alatt átlagosan két magot sikerült megdolgoztatni, a gép csak akkor kapott maximális terhelést, amikor elindítottunk még pár alkalmazást. Rendben, QuickTime mellett is el lehet érni a nyolcszáz százalékot. De ki a fene dolgozik Photosohpban, miközben videót exportál, kérdezem, mire Handrás megesküszik, hogy vele előfordul az ilyesmi.

Okosságok

Kipróbáljuk, és valóban kellemes munkakörnyezetet biztosít a gép akkor is, amikor több hardverigényes program fut egyszerre, egészen addig, amíg el nem fogy a memória. Nem az az egy gigabájt, amivel az Apple oda meri adni az egymilliós gépet, hanem az a hat gigabáj, amivel Handrás telepakolta. Összesen 160 megabájt szabad memória maradt, írja ki a gép, az operációs rendszer meg kidobja a szivárványgömböt, a Mac OS X homokóráját. Ez az, amit egészen biztosan nem akarok látni egy milliós számítógépen.

Otthoni felhasználásra természetesen felesleges nyolcmagos Mac Prót venni, bár a gép első hazai vásárolója civil: a homevideók vágására kell neki, viszont biztos benne, hogy öt évre kipipálta a gépvásárlás problémáját. Elsősorban azonban munkaállomásként lehet jó a nyolcmagos Mac Pro, azoknak, akik több szoftverrel dolgoznak egyszerre, akiknek fontos, hogy mindegyik program megfelelő teljesítménnyel fusson. Magyarországon, de még a világon is csak elvétve kapni másik gyártótól 3 gigahertzes, nyolcmagos rendszert, főleg nem olyat, amin Mac OS X fut, bizonyos szempontból tehát alternatíva nélküli az új Mac Pro. Csak érdemes legalább 8, sőt, 16 gigabájt memóriával kérni, ami nagyjából egymilliós felárat jelent az Apple.com szerint. Mondjuk 8 gigabájt már 320 ezer forintból kijön.