Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Bőr alá ültetett nyomkövető védi a mexikói főügyészt

2004.07.14. 12:10
A gyakori emberrablások miatt a mexikói főügyész és munkatársai karjába mikrochipet ültettek, hogy bármikor és bárhol megtalálhatóak legyenek, az országban ugyanis különösen nagy veszélynek van kitéve a bűnüldöző hatóság.
Mexikóban az elmúlt tíz évben több mint tizenötezer emberrablás történt, és különösen nagy veszélynek vannak kitéve a politikusok és bűnügyekkel foglalkozó hivatalnokok, például az ügyészek és a bírák, ezért Rafael Macedo, az ország főügyésze úgy döntött: nyomkövető mikrochipet ültettet saját és munkatársai karjába.

A bőr alá helyezett lapka segítségével biztonságosan elérhető az ország számítógépes bűnügyi nyilvántartása, és Mexikó területén bárhol megtalálhatóak az ügyészség alkalmazottai, ha esetleg valóban elrabolják őket, írta a Cnet.

Üldözik a bűnt

Macedo elmondta: számára különösen fontos, hogy egy szinte eltávolíthatatlan és jól elrejtett chip segítségével tudjon hozzáférni a munkájához nélkülözhetetlen adatbázisokhoz, és hogy elrablása esetén könnyen megtalálják.

Mexikóban az utóbbi időben jelentősen nőtt az emberrablások és gyilkosságok száma, ezért Vincente Fox elnök átfogó nemzeti bűnüldözési programot hirdetett meg. Júniusban negyedmillió ember vonult az utcákra, hogy a kormány nem túl sikeres bűnüldözési politikája ellen demonstráljon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!