Gerzson
-3 °C
2 °C

Láthatatlan a nyomtatott rádiós azonosító

2004.05.21. 16:06
Papír alapú dokumentumok mozgását és lemásolását ellenőrző rendszeren dolgozik a CrossID fejlesztőcég. A láthatatlan formában nyomtatóval felvihető azonosítóval több méterről felismerhetőek a védett dokumentumok.
Újszerű chip nélküli rádiós azonosításon (RFID) alapuló védelmi rendszert dolgozott ki az izraeli CrossID start-up fejlesztőcég. A vállalkozást két mérnök alapította, akik otthagyták a távközlési berendezéseket gyártó RAD csoportnál végzett munkájukat.

Az innovatív chipnélküli RFID rendszer képes a papír alapú bizalmas dokumentumok, így pénzügyi és titkosszolgálati jelentések, értékpapírok és bankjegyek védelmére. Kifejlesztői szerint a technológia alkalmas a virtuális vonalkód-rendszerek létrehozására is.

A rendszer eltérő mágnesességgel rendelkező nanoméretű részecskéket használ, amelyek a leolvasó elektromos hullámaira rezonanciával válaszolnak. Az alkalmazott kémiai anyagok mindegyike saját egyedi frekvenciával rendelkezik.

Sok vegyület, sok számjegy

Ezt a jellegzetességet érzékeli a leolvasó, miközben a jelzéshez használt különböző anyagok eltérő mintáiból bináris számot generálnak. Mivel a rendszer akár 70 különböző vegyület rádiós ujjlenyomatát képes nagy pontossággal megkülönböztetni, 70 jegyű bináris azonosítót lehet összeállítani.

A CrossID jelenleg olyan leolvasókat tesztel, amelyek 3 és 10 GHz közötti frekvencián működnek. Ez jóval magasabb, mint a vezeték nélküli hálózatok (wireless LAN) és a hordozható számítógépek által használt sáv. A CrossID még nem határozta meg, hogy a leolvasóikban végül milyen frekvenciát alkalmaznak majd.

A jelzésnél használt apró kémiai részecskéket eleve beledolgozhatják a papír anyagába, vagy a nyomtatásnál vihetik fel. Az épületen belül a másológépekbe ugyanakkor leolvasók kerülhetnek, amelyek elejét veszik az illetéktelen másolatok készítésének.

Védeni a papírt

Elképzelhető például olyan alkalmazás, ahol a CrossID féle speciális papírra nyomtatott dokmentumról csak ugyanilyen alapanyagra készíthető fénymásolat. Ezzel a megoldással titkosszolgálatok, pénzintézetek vagy akár az ipari kémektől tartó vállalatok is elejét vehetik a bizalmas anyagaik lemásolásának és eltulajdonításának.

"Korábban nem volt megbízható védelem a papír alapú dokumentumok védelmére. A CrossID létrehozta a papírt megfogó tűzfalat" - idézte az RFID Journal szaklap Michael Shafir, a kis fejlesztőcég társalapítójának szavait.

A CrossID megoldása különben hasonlít az Inkode által kifejlesztett rendszerhez. Utóbbi esetében a papírba illetve a csomagolóanyagokba apró alumíniumszálakat kevernek, és a leolvasó visszavert jelét értékelik ki.

Messziről, takarásból

A CrossID nagy előnye azonban, hogy a leolvasható jelzés kinyomtatható, és így szinte mindenre felvihető, emlékeztet Moshe Glickstein, a cég másik alapítója. Ezáltal nem jelent problémát a gyártás során, és nyomtatott matricaként vihető fel. Bizalmas alkalmazások esetében láthatatlan formában is felvihető, egy-egy jelzés elkészítése pedig 1 centbe kerül.

Glickstein szerint a cégek a készletnyilvántartásban is hasznát vehetik a CrossID-nek. Az adott termék egyedi kódjának megfelelő keveréket nyomtató juttathatja a csomagolásra.

Ha egy terméket így megjelöltek, a leolvasás és azonosítás 3 méterről lehetséges, és közvetlen rálátás sem kell az adott raktárkészletre. Túl sok fémberendezést vagy vizet tartalmazó tárgyak közelében azonban a CrossID - hagyományos RFID-alkalmazásokhoz hasonlóan - nem képes megfelelően működni, mivel a fémek visszaverik a leolvasó jelét, a víz pedig elnyeli.

A CrossID tulajdonosai jelenleg azon dolgoznak, hogy előteremtsék az első kereskedelmi termékük létrehozásához szükséges 15 millió dollárt. Moshe Glickstein szerint 2004. végére elkészül a dokumentumok védelmét szolgáló rendszer. Egy évvel később pedig várhatóan piacra dobják a rádiós vonalkódokat nyomtatni képes rendszert.