Valér
2 °C
8 °C

IPodra táncol a robot

2007.06.01. 13:10
Jó eséllyel pályázhatna az iPodhoz készült legfeleslegesebb kiegészítő címére a Miuro fantázianevű robot, amely elvileg zenére táncol, gyakorlatilag azonban karok és lábak híján csak ingatja magát és néha fordul egyet.

A tokiói ZMP cég fejlesztése úgy néz ki, mint egy kiszuperált diszkólámpa, és nagyjából annyira képes, mint R2D2 fogyatékos kistestvére, akit egy baleset után rosszul hegesztettek össze valamelyik Mos Eisley-i sikátorban. A 35 centis, 5 kilós szerkezet a belé helyezett iPodra feltöltött zenék ritmusára forog és billeg. A gyártó szerint a nagy szám az, hogy a robot nem előre programozott mozgást követ, hanem bonyolult matematikai algoritmusok alapján helyben generálja a tánctudását. Miurót egy csütörtöki tokiói show-n mutatták be.

Ébresztőóra is lehet

A robotnak volt már egy korábbi, augusztusban piacra került verziója, amit potom 895 dollárért (kb. 170 ezer forint) lehetett megvenni és 500 példányt ki is szállítottak belőle. Az eredeti Miuro nem rendelkezett az említett algoritmussal, de egy távirányítóval bele lehetett szólni abba, hogyan táncoljon, és érzékelte az előtte levő akadályokat.

Az új program a készítők szerint nagyot dob a roboton, mert mozgása kiszámíthatatlan lesz. "Olyan, mint egy játszó kisgyerek" – lelkendezett a szoftver fejlesztője, Ikegami Takasi az Associated Pressnek. A ZMP elnöke, Tanigucsi Hiszasi szerint a spontán mozgás emberszerűbbé teszi a robotot, és abbéli reményét fejezte ki, hogy Miuro tarol majd a mesterséges háziállatok piacán.

A robotot drótnélküli kapcsolattal számítógéphez – és így akár az iTuneshoz – lehet kötni. A gyártó több kiegészítőt is tervez a kütyühöz, az egyik elképzelés szerint Miuro ébresztőóraként is működhetne. A robot egyelőre csak Japánban kapható, európai és amerikai megjelenésről még nincs hír.