Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Megjelent a Zune 2.0

2007.10.03. 07:39
Teljesen átalakította merevlemezes lejátszóját a Microsoft, ráadásul bevezetett egy flashmemóriás modellt is. Remélhetőleg ezek már hivatalosan is eljutnak Magyarországra.

Tegnap még csak pletyka volt, rövidesen meg már hazacipelhető: a Microsoft szép csöndben frissítette zenelejátszóját, a közel egy éve változatlan formában kapható Zune-t. A merevlemezes modellt Zune 80-nak hívják, igen, ez azt jelenti, hogy 80 gigabájtos merevlemez került a 30 gigabájtos helyére. A készülék irányítója mostantól érintésérzékeny, de a Microsoft csak azért se másolja az iPodot (nem is tehetné), nem körkörös mozgást kell végezni rajta, a kütyü felfele, lefele és oldalra végzett mozgásokat érzékel. A modell 250 dollárba kerül, pontosan annyiba tehát, mint a hasonló kapacitású, közelmúltban frissített iPod classic. A készülék kijelzője 3 colos (a konkurensé csak 2,5), miközben harminc százalékkal kisebb, mint elődje.

Új kategória

A merevlemez lejátszónál sokkal érdekesebbek a flashmemóriások, mert ezek előzmény nélküliek a kínálatban, ráadásul az iPodok is a flashmemóriás nanókkal értek a csúcsra. A Zune 4 és Zune 8 négy- és nyolc gigabájtos háttértárral kerül forgalomba, ezekre is ráfért az érintésérzékeny irányító, rózsaszín, zöld, fekete és piros színekben lesznek kaphatók, kijelzőjük az új nano 2 colosával szemben 1,8 colos lesz. A flashmemóriás Zune konkurensénél harmadával keskenyebb, de ugyanennyivel magasabb. A készülékek 150 és 200 dollárba kerülnek majd, a Microsoft tehát egy az egyben az iPodhoz igazította az árakat.

Az új család

Az új modellek új felhasználói felületet kapnak, amit a korábbi verzióhoz is le lehet majd tölteni. A készülékek mostantól képesek lesznek lejátszani a h.264-es és az MPEG-4 kódolású filmeket, szóval ezentúl nem kell mindent wmv-be konvertálni. Végre van értelme a beépített wifi-csipnek is: eddig csak két Zune között lehetett ideiglenes jelleggel dalokat másolgatni, mostantól a szinkronizálást is elvégezhetjük a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, tehát nem kell hozzádugni a készüléket a számítógéphez. A kor szellemének megfelelően a Zune zeneáruházban kapható dalok másolásvédelmét is kikapcsolják, így akkor sem kell kétségbeesni, ha ezer nóta megvásárlása után másik gyártó lejátszóját választja az ember.

A készülékek novemberben érkeznek a kereskedésekbe, bár arról nincs hír, hogy Európába mikor jönnek, ha egyáltalán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!