Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megjelent a Zune 2.0

2007.10.03. 07:39
Teljesen átalakította merevlemezes lejátszóját a Microsoft, ráadásul bevezetett egy flashmemóriás modellt is. Remélhetőleg ezek már hivatalosan is eljutnak Magyarországra.

Tegnap még csak pletyka volt, rövidesen meg már hazacipelhető: a Microsoft szép csöndben frissítette zenelejátszóját, a közel egy éve változatlan formában kapható Zune-t. A merevlemezes modellt Zune 80-nak hívják, igen, ez azt jelenti, hogy 80 gigabájtos merevlemez került a 30 gigabájtos helyére. A készülék irányítója mostantól érintésérzékeny, de a Microsoft csak azért se másolja az iPodot (nem is tehetné), nem körkörös mozgást kell végezni rajta, a kütyü felfele, lefele és oldalra végzett mozgásokat érzékel. A modell 250 dollárba kerül, pontosan annyiba tehát, mint a hasonló kapacitású, közelmúltban frissített iPod classic. A készülék kijelzője 3 colos (a konkurensé csak 2,5), miközben harminc százalékkal kisebb, mint elődje.

Új kategória

A merevlemez lejátszónál sokkal érdekesebbek a flashmemóriások, mert ezek előzmény nélküliek a kínálatban, ráadásul az iPodok is a flashmemóriás nanókkal értek a csúcsra. A Zune 4 és Zune 8 négy- és nyolc gigabájtos háttértárral kerül forgalomba, ezekre is ráfért az érintésérzékeny irányító, rózsaszín, zöld, fekete és piros színekben lesznek kaphatók, kijelzőjük az új nano 2 colosával szemben 1,8 colos lesz. A flashmemóriás Zune konkurensénél harmadával keskenyebb, de ugyanennyivel magasabb. A készülékek 150 és 200 dollárba kerülnek majd, a Microsoft tehát egy az egyben az iPodhoz igazította az árakat.

Az új család

Az új modellek új felhasználói felületet kapnak, amit a korábbi verzióhoz is le lehet majd tölteni. A készülékek mostantól képesek lesznek lejátszani a h.264-es és az MPEG-4 kódolású filmeket, szóval ezentúl nem kell mindent wmv-be konvertálni. Végre van értelme a beépített wifi-csipnek is: eddig csak két Zune között lehetett ideiglenes jelleggel dalokat másolgatni, mostantól a szinkronizálást is elvégezhetjük a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, tehát nem kell hozzádugni a készüléket a számítógéphez. A kor szellemének megfelelően a Zune zeneáruházban kapható dalok másolásvédelmét is kikapcsolják, így akkor sem kell kétségbeesni, ha ezer nóta megvásárlása után másik gyártó lejátszóját választja az ember.

A készülékek novemberben érkeznek a kereskedésekbe, bár arról nincs hír, hogy Európába mikor jönnek, ha egyáltalán.