Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Lehet soha le nem merülő mobilunk

2008.12.08. 15:05
Az Intel kutatói azt mondják, rengeteg fel nem használt energia van a környezetünkben. A cég távlati célja a teljesen önfenntartó készülékek kifejlesztése – írja az IT café.

Az Intel kutatói vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a környezetünkben lévő "ingyenenergia" hogyan használható fel elektromos készülékeink működtetésére. Justin Rattner, a chipgyártó műszaki igazgatója pénteken számolt be a sajtónak arról, hol tart a kutatás.

Az Intel egyelőre olyan önfenntartó szenzorok kifejlesztésére fókuszál, amelyek biztosítják saját energiaellátásukat a környezetükben található energia felhasználásával. Az érzékelők, melyeket Wireless Identification and Sensing Platformnak (WISP) nevez a cég, emberi beavatkozás nélkül képesek méréseket végezni és a mért adatokat vezeték nélküli hálózaton keresztül továbbítani. Egy prototípust már ki is próbáltak a kutatók: a San Francisco utcáin közlekedő utcaseprő autókra telepítettek olyan szenzorokat, amelyek a levegő szennyezettségét mérték, és az adatokat egy jeladó segítségével továbbították. A szenzorok azonban még nem tudnak folyamatosan információkat küldeni, csak bizonyos időközönként, amikor sikerült annyi energiát felhalmozniuk, amennyi elegendő az adó ellátásához.

A minket körülvevő energiaforrások száma szinte végtelen, mutatott rá Rattner, aki szerint nemcsak a napenergia, hanem a mobiltelefonok és a televízió sugárzása vagy a test melege is újrahasznosítható. "Nem lenne fantasztikus, ha gyakorlatilag a végtelenségig lehetne a készülékeinket használni anélkül, hogy a telepüket újra kellene tölteni? Ehhez csak össze kell gyűjteni a környezetünkben lévő energiát" – idézi őt a tájékoztatóról beszámoló PC World.

Egyelőre azonban még a szenzorok kereskedelmi forgalmazása sem kezdődött meg, a kutatás is javában zajlik. Ráadásul az érzékelők működtetéséhez jóval kevesebb energiára van szükség, mint egy mobiltelefon vagy más eszköz esetében, ezért csak hosszabb távon számíthatunk az ingyenenergiával hajtott gépek megjelenésére. A lehetőségek azonban elméletben korlátlanok.