Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Hal a számítógépben

2004.04.27. 12:10
A sufnituningolók többsége drága festékkel és egzotikus belső kivilágítással próbálja kicsinosítani a számítógépét, a kreatív természetkedvelők azonban táblásított fenyőből barkácsolnak házat, akváriumot építenek a gép belsejébe, vagy esetleg a számítógépet süllyesztik el egy akváriumban, derült ki a gépbuherátorok vasárnapi megmérettetésén.
Tekintse meg képeinket!
A budapesti kArton galériában hétvégén megrendezett Mod-tech Hall kiállításon tíz hazai nagykereskedő mutatta be a számítógépek tuningolásának és átépítésének nélkülözhetetlen kellékeit, miközben a fanatikus géprajongók azt is megmutatták a nagyközönségnek, miként lehet hasznosítani ezeket a furcsa, színes alkatrészeket. Az eseményen ugyanis megrendezték a második magyar moddingbajnokságot is, amelyen a legszebb egyedi tervezésű házakat díjazták. A gigahertzek párbaja, azaz a tuningverseny most elmaradt.

A bajnokságon nagyon sok egyedi alkotást láttunk, és a versenyzők többsége nemcsak egy-két csavart mozdított el a helyéről. Az első helyezett az Alfa Romeo autók jellegzetes vonásait ültette át számítógépes környezetbe: a tűzpiros számítógép elejére háromszög alakú hűtőrács került, míg a hátsó felén krómozott kipufogócsövek meredeztek. A második helyezett szintén elképesztően szép festéssel készült a versenyre, a téma azonban ezúttal a Star Trek volt. A készítőtől azt is megtudtuk, hogy a meghajtókat takaró elcsúsztatható ajtó másfél hónap alatt készült el.

Drága műanyag

Valószínűleg a harmadik helyezett mutatta be a verseny egyik legdrágább alkotását, a fejet ábrázoló ultramodern ház elkészítése ugyanis majdnem kétszázezer forintba került, aminek az egyik fele a munkaköltség, a másik fele az anyagköltség volt, tudta meg az Index a büszke tulajdonosoktól. A fiatal géptervezők azt is elárulták, hogy a számítógépben csak a csavarok és a hardver nem egyedi, és a teljes gép csaknem félmilliót ér.

A dobogós helyezetteken kívül még négyen kaptak különféle díjakat, például egy számítógéppé átalakított régi rádió tulajdonosa. Ez szöges ellentéte a fent említett plexicsodának; a készítő szerint a beépített hangszóróval felszerelt hatalmas fadoboz alig pár ezer forintba került, és a beépített hardver sem csúcskategóriás, mivel a gépet csak hálózati elosztóként használja.

Hal a gépben

Klikk a képre!
Az eseményen nagy számban jelentek meg az állatbarát gépbuherátorok, akik számítógépezés közben sem akarnak kedvenc halaiktól távol maradni. Az egyik természetbúvár a ház falába épített parányi műanyag dobozba zárt néhány vörös neonhalat, és két vízi növényt, a másik azonban az összeszerelt alaplapot vastagon lekente átlátszó műgyantával, majd az egészet belerakta egy akváriumba és leöntötte vízzel (a meghajtók és a tápegység garantáltan vízmentes részen, az akvárium alatt kaptak helyet). A meleg vizet kedvelő sziámi harcos halat láthatóan nem zavarta az indusztriális környezet, sokkal nagyobb gond volt a víz alacsony hőmérséklete - hiába hajtották a gépet, a processzor nem melegedett fel eléggé.

A tavalyi tuningversenyen autóalkatrészekkel nyomuló versenyző idén táblásított fenyőből barkácsolt gépházat a saját testi épségét kockáztatva, de láttunk még teában úszó műanyag ufót és vastag csatornaelembe szerelt számítógépet is.