Gusztáv
-4 °C
1 °C

A memória leváltja a vincsesztert?

2005.05.25. 10:00
A Samsung bejelentette legújabb meghajtóját, a flashmemóriára épülő Solid Stati Disket. Az adattárolón 18 gigabájt helyet találunk, csöndesebb, könyebb és kevésbé sérülékeny mint egy hagyományos vincseszter.
A Samsung kísérletet tesz arra, hogy leváltsa a vincsesztert a mobil eszközökben – írta meg a Cnet. A társaság hétfőn jelentette be új terméket, amit bár a Samsung marketingesei előszeretettel neveznek lemeznek, valójában semmi köze nincs a vincseszterekhez. A Solid State Disk 1,8 colos meghajtó, az adatokat NAND-típusú flashmemórián tárolja. Az augusztusban boltokba kerülő változat 18 gigabájt kapacitású lesz. Az első példányokat apró noteszgépekbe szánja a Samsung, a termék ára egyelőre nem ismert.

Új határok

#alt# A Samsung legújabb fejlesztése tökéletesen beleillik a vállalat stratégiájába. A világ elsőszámú flashmemória-gyártója évente megduplázná az eladott flashmemóriák számát, ennek érdekében újabb és újabb piacokat hódít meg, és az adattároló mind szélesebb felhasználására törekszik.

Az új lehetőségek egyike a Solid State Disk, ráadásul a Samsung kiemelten foglalkozik a szórakoztatóelektronikai eszközökkel. Bár ebben a szegmensben viszonylag kicsi a várható nyereség, mégis, óriási mennyiségű eladott termékről lehet szó, nagytételben pedig már tetemes bevétellel számolhat a társaság. Ezzel párhuzamosan pedig csökkenteni tudja az előállítási költséget, így a hagyományos felhasználási területen is versenyképesebbek lehetnek a Samsung flashmemóriái.

Csöndes és nem nyom

A társaság tájékoztatása szerint a Solid State Disk 8 gigabites csipekből épül fel. A meghajtó csak huszadannyi áramot fogyaszt, és alig feleannyit nyom, mint egy átlagos vincseszter. További előnye a memóriának, hogy nincsen benne mozgó alkatrész, így kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos megoldások. A cél az, hogy a memória kapacitása elérje a mobileszközökben használt vincseszterek kapacitását, ami jelenleg hatvan gigabájt körül mozog.

A „lemez” másodpercenként 57 megabájt adatot tud olvasni és 32 megabájtot írni, ami nem marad el lényegesen a mostani vincseszterek teljesítményétől. A termék a merevlemezes meghajtókhoz hasonló kiszerelésben érkezik, hogy a gyártók könnyebben tudjanak átállni az új technológiára.

Csak a méret új

Ha jobban megnézzük, forradalmi újításról természetesen szó sincs. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a flashmemóriás megoldások könnyebbek, mint a többi adattároló eszköz, ráadásul a pendrive-ok megjelenése óta tudjunk, hogy a módszer előnye a mozgó alkatrész hiánya. A Samsung lényegében nem csinált semmi különlegeset, csak egymásra pakolt egy csomó csipet, és egy vincseszterszerű csomagolásba pakolta megoldását.