Bernadett
0 °C
4 °C

Sugáregérrel támad a Microsoft

2005.09.08. 10:30
Csillagok háborúja és karosszék: a lézer és a kényelem ihlette a Microsoft hardverrészlegének új kollekcióját. Ultrapontos egér és ínhüvelykímélő billentyűzet Redmondból, aranyárban.

Kisebb arzenálnyi inputeszközt, köztük változtatható érzékenységű egeret és egérrel felszerelt billentyűzetet mutatott be kedden a Microsoft hardverrészlege.

Egértéren Redmond titkos fegyvere a lézersugár, amelyet egyébként a vetélytárs Logitech már egy éve felfedezett magának. Az eddig szokásos ledek helyett a mostani modellekben lézer tapogatja az íróasztal láthatatlan rücskeit. Az optikai egérsorozat drótos és drót nélküli, laptopokhoz és asztali gépekhez szánt darabjai 1000 dpi-s felbontásukkal hússzor pontosabbak, mint a ledes változatok, örvendeznek Redmondban.

A másik titkos fegyver a kényelem. Az új kollekció legfontosabb, korszakos jelentőségűnek tartott darabja az a Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000, amelyen jó ideje dolgozik a cég komfortszakértője, Dan Odell és elkötelezett csapata.

Marad a mágikus 12 fok

#alt#
A titkos tizenkettő

Odell, akit PhD-fokozata miatt csak Dr. Dannek csúfolnak Redmondban, "ergonómiai áttörésnek" nevezi a billentyűzetet, amely egy darabba sűríti a Microsoft szakértői által az elmúlt tizenegy évben összegyűjtött tudást. A cég 1994-ben piacra dobott és azóta gyakorlatilag változatlan ergonomikus billentyűzetéhez, a Natural Keyboardhoz képest a legfontosabb újítás, hogy a mérnökök nem változtattak azon a szögön, amelyet a billentyűzet két, középen függőleges mentén osztott fele bezár egymással. Odellék úgy döntöttek, maradnak a jól bevált 12 foknál, a leszerelhető csuklópad dőlésszögét viszont radikálisan megváltoztatták: a támasz most befelé, a gépíró felől a billentyűzet eleje felé lejt tudományos módszerekkel meghatározott, 7 fokos szögben.

A komfortdoktor szerint a számítástechnikai eszközök esetében a kényelem a legfontosabb tényező, különösen mivel egy nemrégiben készült tanulmány bebizonyította, hogy egy átlagos irodai alkalmazott naponta hat órát tölt a gépéhez láncolva. Az ujjak ismétlődő megerőltetéséből származó sérülések - így az ínhüvelygyulladás - az Egyesült Államokban indított kártérítési perek 62 százalékát teszik ki, és évente 15-20 milliárd dolláros kárt okoznak.

Dr. Dan a Microsofttól függetlenül született tanulmányokra hivatkozva azt állítja, hogy a Natural Keyboard fejszével kettéhasított dizájnja összefüggésbe hozható a komputerhasználat okozta fizikai fájdalom és az ínhüvelygyulladásos esetek számának csökkenésével. A 65 dolláros (kb 13 000 forint) csodabillentyűzet a többi csodával együtt októberben kerül a boltokba, de annak, aki egy ujjal gépel, annak teljesen mindegy.