Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nanorészecskék a rákos sejtek ellen

2002.10.14. 11:38
Amerikai kutatók kifejlesztették az úgynevezett nanoklinika első prototípusát. A mikroméretű eszközt Petri-csészében sikeresen vetették be rákos sejtek ellen. Becsempészésük után mágnes erejétől mozgatva a nanorészecskék átszakították a rákos sejteket határoló sejtmembránt.
Az eredeti elképzelés az volna, hogy apró nanoméretű szerkezetek vándorolnak a vérerekben, felderítik a rákos sejteket és megsemmisítik azokat. De az emberi immunrendszer ilyen műszaki támogatása még pusztán elméletben létezik.

Amerikai kutatók azonban kifejlesztették a nanosebész prototípusát, amely Petri-csészében sikerrel vette fel a küzdelmet a rákos sejtekkel szemben. A buffaloi New York egyetem kutatói a Chemistry of Materials című szaklapban jelentették meg beszámolójukat.

Sejtzúzó mágnes

A 32 milliomod milliméter méretű objektum magját egy darabka vasoxid adja. Miután a nanorészecskék sikeresen behatoltak a rákos sejtekbe, a kutatók bekapcsoltak egy erős mágneses mezőt. Ennek erejétől mozgatva a nanorészecskék átszakították a rákos sejteket határoló sejtmembránt, a sejtek végét okozva ezzel.

Laboratóriumi kísérletek során ezzel a módszerrel a majmok egészséges májsejtjeit és rákos sejteket tartalmazó tenyészetben célzottan meg tudták semmisíteni beteg sejtek akár 85 százalékát is.

Csempészáru

Az egészséges és a rosszindulatú sejtek közti különbségtételhez a kutatók a parányi vasoxid magot gélréteggel vonták be, amely bizonyos peptideket tartalmazott. Ezek összessége megtévesztésig hasonlatos volt egy rákos sejtekre jellemző felismerő hormonra, és így a nanorészecske sikeresen dokkolt a rákos sejteken, és bejuthatott a belsejükbe. Az egészséges sejtek nem reagáltak a nanorészecske burkolatára, mert nem rendelkeznek a hormonhoz való megfelelő receptorral.

A folyamat pontos nyomon követésére és irányítására finom burkolatba rejtett, infravörös sugárzásra reagáló színezőanyag molekulák szolgáltak. A színezőanyag elhelyezkedését annak sárga fénye alapján a kutatók mikroszkóp segítségével tudták meghatározni.

Az állatkísérletek jönnek

Az ígéretes kísérlettel a kutatók a daganatos kezelések új formáját alapozhatják meg. A tumor sebészi eltávolítása helyett a nanoméretű eszközök járőrözhetnének a páciens vérében, és a rákos burjánzásnak már az elején véget vethetnek. A kutatók következő lépése az állatokon végzett beavatkozás lesz.