Auguszta
-4 °C
2 °C

Olcsó lesz az új Nintendo

2005.05.18. 11:35
A los angeles-i E3 szakiállítás tovább pörög, a harmadik konzolgyártó is nyilvánosságra hozott pár részletet saját játékgépéről. A Revolution szerepe egyértelmű: visszaszerezni az elveszett piaci részesedést. A konzol kevésbé lesz gyors mint az Xbox 360 vagy a PS3, de valószínűleg olcsóbb lesz azoknál.
A Microsoft már az E3 előtt bemutatta újgenerációs játékgépét, a Sony hétfőig várt vele, most már a Nintendónak is meg kellett szólalnia. A társaság csepegtetett egy kevés információt a Revolutionról, de sok újdonság nem derült ki, meglepetést inkább a Game Boy Micro bejelentése keltett – írta meg a Cnet.

Új célközönség

#alt# Az iPod mininél is kisebb játékgépre ugyanis kevesen számítottak. A minikozol azokat célozza meg, akik leginkább a mobiljukkal szoktak játszadozni, és nincs kedvük akkora elektronikát magukkal cipelni, mint a Nintendo DS vagy a Sony PSP.

„Mindegy, mennyire szűk a farmerod, a Game Boy Micro belefér” – népszerűsítette a modellt Reggie Fils-Aime, a Nintendo amerikai részlegének vezetője. A társaság szerint az apróság ugyanolyan számolási teljesítménnyel bír majd, mint a Game Boy Advance SP. A hordozható konzol 10 centi széles lesz és öt centi magas, és még idén ősszel a boltokba kerül.

Semmi újdonság

Az új asztali játékgépet még mindig Revolution néven emlegetik. Annyi már biztosan tudható, hogy kisebb lesz mint a riválisok, és egy csomó színben piacra dobják. A gép lejátssza a dvd-t és olvassa az sd-memóriákat, beépített wifivel rendelkezik, és 512 megabájt memóriával kell majd gazdálkodnia. A Nintendo illetékesei elmondták, hogy indítanak egy ingyenes online játékszolgáltatást is, amivel az a szándékuk, hogy a játékosokat rászoktassák a hálózaton keresztüli küzdelemre.

A társaság szerint a játékgép 2006-ban jelenik meg. Az ár még nem nyilvános, attól is függ, hogy a Sony és a Microsoft hogyan árazzák majd saját konzoljukat. A Nintendónak ugyanakkor nagyon fontos a Revolution sikere, sok minden múlik az új gép piaci szereplésén. Miközben a japán cég megtartotta leglelkesebb híveit, piaci részesedésük egyre csökkent az elmúlt években.

Olcsó lesz

#alt# Az amerikai piacon a Sony 43 százalékos részesedést ért el, a Microsoft 19-et, a Nintendo pedig csak 14-et. Bár a társaság hordozható játékgépe, a Game Boy még mindig piacvezető, és a Nintendo Ds is szép sikereket ért el, a rivális Sony PSP már ezen a területen is komoly fenyegetést jelent.

Az új konzol az IBM processzorára épül, a grafikus magot az Ati szállítja, ugyanakkor ennél több részletet nem árult el a társaság. A Nintendo mindenesetre nem fektet annyi energiát a brutális teljesítményre, mint a két konkurens, Satoru Iwata igazgató szerint elsődleges céljuk, hogy alacsonyan tudják tartani a költségeket.

Az első erre a platformra megjelenő játékok között olyanokat találunk, mint a Smash Brothers,a Mario Baseball, a Super Mario Strikers, a Dance Dance Revolution, a Mario Mix vagy a Mario Party 7. A Revolution visszafele kompatibilis lesz, így minden további nélkül le tudja majd játszani a GameCube-játékokat.