Bernadett
0 °C
4 °C

Brutális az új Xbox

2005.05.13. 10:59
Megelőzve a Sony PS3-at, még az E3 előtt bemutatta a Microsoft az újgenerációs Xboxot. A konzolba három processzort és óriási teljesítményt zsúfoltak, de az Xbox 360 nem csak játékgép lesz, hanem hifitorony és házimozi is egyben.
Csütörtök este, helyi idő szerint tíz órakor bemutatták az Egyesült Államokban az új Microsoft-konzolt, az Xbox 360-at. A showt az MTV élőben közvetítette (az európai változat péntek este tízkor adja a műsort) és nem kisebb híresség adta az arcát a termékhez, mint a bátor hobbit, Zsákos Frodó.

Nagyon gyors lesz

#alt# Az új játékgépet végül Xbox 360-nak nevezték el, és ismertették a specifikációkat is. A konzol alapját az IBM PowerPC processzora adja, három mag, mindegyik 3,2 gigahertzen üzemel. A magok két utasításszálat képesek kezelni, így összességében hat szál párhuzamos futtatására képes a 360-as. A processzorhoz 1 megabájtos másodszintű gyorsítótár tartozik.

Miután a Microsoftnak meglehetősen rossz tapasztalatai voltak az Nvidiával az Xbox gyártása közben, a következő generációt már a rivális Ati kártyái erősítik. Az adatok szerint a gépbe a kanadai társaság legújabb terméke, a jelenleg még R520-as kódnéven futó Radeon kerül. Ez a grafikus mag tehát az Xbox 360-ban debütált. A feldolgozóegység 500 megahertzen üzemel, és 10 megabájt beágyazott memóriát építettek bele.

Az új grafikus mag egyik legfontosabb újítása a textúrák élethűségét segítő Shader Model 3.0 bevezetése lesz. Az adatok szerint másodpercenként 48 milliárd shaderműveletre képes az Ati terméke, ami tízszerese a Geforce 4600 teljesítményének. A Microsoft szerint az Xbox 360 összteljesítménye eléri az egybillió lebegőpontos műveletet másodpercenként (1 teraflops).

Drót nélkül

A gépbe 20 gigabájtos merevlemezt építenek és fél gigabájt GDDR3-memóriát. Ez utóbbi elsőre akár kevésnek is tűnhetne, de az Xbox 360-nak nem kell egy, a Windows XP-hez hasonló memóriazabáló operációs rendszert futtatnia, sem számos, a pc-ken gyakran előforduló alkalmazást, fél giga a játékoknak nyílván elég lesz. Az optikai meghajtó egy 12-szeres, kétrétegű dvd-olvasó. A gép négy drótnélküli konzolt tud kezelni, két usb és két memóriaolvasót építettek bele.

#alt#
Játék az új konzolhoz
A gép az Xbox Live szolgáltatásra épít, ennek segítségével lehetőségünk lesz arra, hogy játék közben élőszóban csevegjünk ellenségeinkkel, vagy letöltsünk ezt-azt a szoftvergyártó saját üzletéből. Az Xbox 360 képes lejátszani a tömörített zenefájlokat és a filmeket is. A gépet a high-definition, 16:9-es szabványhoz tervezték, tehát elvileg képes lejátszani a nagyfelbontású filmeket is. Más kérdés, hogy az optikai meghajtó nem támogatja sem a hd-dvd, sem a blu-ray szabványokat, így nem lesz mit lejátszania ebben a minőségben. Ehhez képest a PS3 előremutatóbb lesz, a japánok konzolja ugyanis eleve blu-ray meghajtóval érkezik majd.

A társaság tervei szerint év vége felé megkezdik az Xbox 360 árusítását, de mindenképpen a karácsonyi időszak előtt, ráadásul 400 dollárnál valószínűleg nem kerül többe majd a gép. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg az egész konzolt olcsóbban megkapjuk, mint a majdan megjelenő Ati R520-at egymagában. A Microsoft némi előnyre tehet most szert, hiszen négy nappal a Sony PS3 premierje előtt mutatta be az újgenerációs konzolt, ráadásul a karácsonyi őrületre már a boltokba is kerül az Xbox 360. A riválisok, a Sony és a Nintendo nem tervezik, hogy 2006 előtt piacra dobnák játékgépeiket.