Szilárda
0 °C
6 °C

Kábelmentesítené a nappalikat az IBM

2006.02.07. 15:30
Tévéhez és más otthoni szórakoztató eszközökhöz készített drótnélküli csatlakozót az IBM: a csip első változata hatszáz megabit per másodperces sebességgel szórja szét a lakásban a nagy felbontású filmeket és a zenéket.

Még nem kiforrott a nagy felbontású videók drótnélküli terjesztésére kitalált 802.15.3c szabvány, de az IBM máris bemutatta az első csipet, amely öt-tíz méter távolságba hatszáz megabit per másodperces sebességgel tud adatokat továbbítani. A későbbi változatok körülbelül másfél gigabitesek lesznek, írta a Cnet.

Mire jó ez a hatalmas sávszélesség? Az új technika először valószínűleg a konferenciákon terjed majd el: a termek hátsó soraiból alig látni, viszont a látogatók többsége laptoppal érkezik, és a nyaknyújtogatásnál kényelmesebb lenne a közeli kijelző bámulása. Otthoni felhasználóknak a hifit, tévét, házimozi és pécét összekötő kábeldzsungel kiirtása lesz vonzó.

Még egy hálózató csatoló

Az informatikai cégek keresik azt a rövid hatótávolságú és nagy sebességű drótnélküli technikát, amely alkalmas lehet elektronikus eszközeink összekötésére (a mobiltelefontól egészen a számítógépekig), eddig azonban nem találtak jó megoldást. A bluetooth sokáig a szabványosító testület előtt hevert, és nem terjedt el ugyanolyan széles körben, mint a vezetékes csatlakozók körében az usb, a bluetooth utódjának szánt ultrawideband terjedése szintén akadozik.

Egyelőre persze nem tudni, hogy az IBM sikeres lesz-e, csupán annyi biztos, hogy a csip a katonai használatban lévő 30-300 gigahertzes frekvenciatartományban működik, gyorsabb, mint az ultrawideband, és a kommunikáló eszközöknek nem kell "látniuk" egymást.