József, Bánk
-7 °C
0 °C

Hamvaiból feltámadt

2004.12.22. 12:36
A The Register legfrissebb hírei szerint mégiscsak elkészül az NV48, sőt, talán nagyobb durranás lesz, mint amilyennek eredetileg szánták. Az Nvidia mozgástere szűk: kénytelen csúcsteljesítményű kártyákat gyártani, azok kifejlesztésére azonban nem költhet számolatlanul.
Úgy tűnik, az Nvidia minden híresztelés ellenére mégiscsak megkezdi az NV48 gyártását. A termék a távol-keleti gyártó szándékai szerint rendesen megizzasztja majd a kanadai Ati következő generációs kártyáját, az R520-at.

Titokzatos

Egyelőre meglehetősen kevés információ jutott napvilágra az NV48-ról, és általában ezek is ellentmondtak egymásnak. Felmerült már az is, hogy törlik az egész gyártási tervet, mert a várható bevétel nem állt volna arányban a befektetett energiával és költségekkel. Egyesek szerint az új termék nem jelentene komoly előrelépést a jelenlegi csúcsmodellhez, a Geforce 6800-ashoz képest, lényegében annak egy megerősített változatáról lenne szó.

Most azonban úgy tűnik, elhárult az akadály a gyártás elől, ennek ellenére még számos részlet ismeretlen. Találhatunk információkat 110 és kilencven nanométeres gyártástechnológiáról, az azonban eldőlni látszik, hogy az új chip nem az IBM, hanem a TSMC gyáraiban készül majd. Ennek hátterében az állhat, hogy a tajvani cég megbízhatónak és precíznek bizonyult a Geforce 6200-as és a 6800-as lapkák gyártásakor.

Már történelem

Az NV40-es sorozat a Geforce 6800-as kártyával indult, azóta a jó ár/teljesítménymutatókkal rendelkező NV43-as kódnevű 6600GT mellett a chipnek számos változata megjelent. Ez a termék újra biztosította a távol-keleti gyártó pozícióját a videokártyák piacán. Bár az Atit leszámítva az Nvidiának nincsen igazi alternatívája a 3D-s gyorsítók piacán, a Geforce 5-ös sorozat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az fx névre elkeresztelt generáció később jött ki, mint az Ati 9-es sorozata és rendre lassabb is volt annál.

A 6-os sorozat azonban időben megjelent, jó teljesítményével és megfelelő árával sokakat visszacsábított az Atitól. Éppen ezért sok múlik a további fejlesztéseken, az Nvidia nem engedheti meg magának, hogy lemaradjon az Atihoz képest, ugyanakkor nem költhet felesleges projektekre sem, mert akkor nem bírná az árversenyt.

"B" terv

Bár az NV48-nak eredetileg idén decemberben kellett volna megjelennie, erre nyilvánvalóan nem kerül már sor. A mostani információk szerint 2005 második negyedévében kerül a kereskedésekbe az új termék, ám az sem elképzelhetetlen, hogy ez már több lesz mint egy felpuffasztott 6800-as.

Pár adat már biztosnak tűnik. Az NV48 sok hasonlóságot mutat az Ati R520-al. Ezekben a termékekben jelenik meg először a Shader Model 3.0-ás verziója, kilencven nanométeres gyártástechnológiával sem készítettek még grafikus processzort, ráadásul a GDDR 4-es memória támogatásával is itt találkozhatunk először.