Buda, Richárd
-3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Feleslegessé válhatnak a könyvesboltok

2004.07.20. 16:02
Az automata könyvgyártó gép percek alatt kinyomtat bármilyen létező írást, folyamatosan nyitva tart, ráadásul elfogadja a készpénzt és a hitelkártyát is.
A nyomtatásban megjelenő vaskos köteteket valószínűleg hosszú ideig nem szorítják ki a piacról az internetről letölthető elektronikus könyvek, mivel roppant fárasztó a számítógép fényesen villódzó kijelzőjét órákon keresztül bámulni. Ráadásul a kiadók sem szívesen alkalmazzák az új technológiát, mivel az ekönyvekről túlságosan könnyen lehet kalózmásolatokat készíteni. A könyvkiadók munkáját azonban igencsak megnehezíti, hogy szinte lehetetlen előre megállapítani, egy könyvet milyen példányszámban tudnak értékesíteni. Erre nyújt megoldást az On Demand Machine Corporation által kifejlesztett könyvautomata, amely egyesével nyomtatja ki a vásárlók által keresett könyveket.

A BookMachine névre keresztelt eszköz szabványos méretű puhafedeles könyveket készít, és a betűkre éhező vásárlóknak körülbelül annyit kell várakozniuk, mint egy valódi könyvesbolt kasszájánál. A hatalmas gép szinte bármilyen létező alkotást elkészíthet, amit valaha digitalizáltak; a műholdas kapcsolattal elérhető központi adatbázisban több százezer alkotást tárolnak, de a legnépszerűbbeket a gép a saját memóriájába is elmenti.

Biztos adatok

A könyvgép naponta küld visszajelzést a kiadónak az eladásokról, amely a heti vagy havi népszerűségi statisztikákból könnyen kiderítheti, hogy mit lenne érdemes jobban reklámozni.

A vásárló szerző, cím vagy téma szerint válogathat, és a BookMachine kijelzőjén megnézheti az őt érdeklő könyvről készült nagyfelbontású képet, elolvashatja az első néhány oldalt és a tartalomjegyzéket, megnézheti a könyvről írt kritikákat és a szerző életrajzát. A megvásárolandó könyveket hitelkártyával vagy készpénzzel fizetheti ki, és a gép jelzi, hogy mennyi ideig tart a nyomtatás. Egyetlen könyv körülbelül négy perc alatt készül el. Az ODMC sajtóanyagából nem derül ki, hogy a BookMachine egyetlen feltöltéssel mennyi könyvet képes legyártani, a várható árakról azonban annyit elárultak, hogy a tárolás és a szállítás költségének megtakarítása miatt az instant könyvek semmivel sem lesznek drágábbak, mint a hagyományosak.