Mihály
2 °C
16 °C

Olcsóbb lesz a bluray-olvasó

2007.06.04. 11:33
Tovább csökken a Sony bluray-olvasóinak ára, a kezdeti ezer dollár helyett már csak ötszáz dollárt kélnek az alapmodellért. A hd-dvd még mindig olcsóbb, a PlayStation 3 meg továbbra is jobban megéri.

A Sony rövidesen csökkenti bluray-olvasója árát. A társaság közleménye szerint a nyári szezontól 100 dollárral lesz olcsóbb a belépőszintű bd-lejátszó. A BDP-S300-as készülék februárban mutatkozott be 600 dolláros áron, a közeljövőben viszont már 500 dollárért (93 ezer forintért) el lehet vinni az újgenerációs kütyüt.

Kisebb és olcsóbb

Az árcsökkentés után már csak feleannyiba kerül a legolcsóbb bd-lejátszó, mint a tavaly őszi premierkor, amikor még legalább 1000 dollárt kellett kifizetni egy készülékért. Szakértők egyetértenek abban, hogy ez volt az egyik leggyorsabb árcsökkenés, amit valaha feljegyeztek. Az 500 dolláros lejátszó pont ugyanazokat tudja, mint a háromnegyed éve bemutatott BDP-S1, csak kisebb dobozba sikerült belezsúfolni.

Chris Fawcett, a Sony Electronics' home részleg igazgatóhelyettese szerint az tette lehetővé az árcsökkenést, hogy az elmúlt hónapokban folyamatosan esett az előállítási költség, míg az érdeklődés nőtt.

A mínusz száz dollárral sem a Sony bluray-lejátszója a legolcsóbb újgenerációs készülék a piacon. A bd 50 gigabájtos kapacitásánál kevesebbet, 30 gigabájtos kínáló hd dvd is versenyben van még, mert a formátum ugyan kevesebbet tud, mint riválisa, ebből a vásárlók nem vesznek észre semmit, képminőségben ugyanis nincs különbség. Csak árban: a Toshiba már tavaly 500 dollárért árulta hd-lejátszóját, most viszont már 300 dollárért hozzá lehet jutni a készülékhez.

Nemcsak játékra

Ennek ellenére a hd vesztésre áll: eddig körülbelül 100 ezer készüléket adott el a Toshiba, és 150 ezret a Microsoft az Xbox 360 mellé, miközben a Sony a PS3-ba épített bd-lejátszónak hála legalább 3,5 millió készüléket adott el. Persze az is igaz, hogy aki hd-olvasót vesz, az biztosan néz majd nagyfelbontású filmeket is, aki PlayStation 3-at, az talán csak játszani akar. Ezt mutatják a filmeladások is: bár a Sony formátuma egyértelműen vezet, a különbség legfeljebb kétszeres-háromszoros, nem húszszoros.

A most bejelentett áresés egyben azt is jelenti, hogy már nem a Sony PlayStation 3 a legolcsóbb bd-olvasó a piacon: 500 dolláros árával a konzol sokáig olcsóbb volt, mint bármelyik asztali lejátszó, plusz még játszani is lehetett vele. Bár a BDP-S300 most már nem kerül többe, mint a PS3, még mindig nem lehet jobb vételnek nevezni, hiszen a játékgép filmnézésen kívül még egy rakás dologra jó. A külföldi lapok szerint a konzol otthoni szórakoztatóközpontnak nem az igazi, így aki mozizni akar, annak jobban megéri az asztali lejátszó, tesztünk során viszont kiderült, hogy filmnézésre is alkalmas a PS3. Asztali lejátszót még mindig csak annak éri meg vásárolni, aki nagyon aggódik a Sonyért: a gyártó ugyanis több száz dollárt veszít mindegyik konzolon.