Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Wakamaru, a háziszolga

2003.04.25. 15:28
Hamarosan a magányos idős japánok állandó otthoni segítőjévé válhat a Wakamaru elnevezésű robot. A távol-keleti ország öregedő társadalmában egyre komolyabb problémát jelent az idősek megfelelő ellátása.
A beágyazott rendszerek konferenciáján (Embedded Systems Conference) nagy feltűnést keltő robot fejlesztése még nem zárult le. Néhány éven belül azonban az esélye annak, hogy Japánban leváltsa az emberi gondozókat.

Hívja az orvost

A sárga fejű és fekete szemű robotot a Mitsubishi Heavy Industries fejlesztette ki. Wakamaru 90 centiméter magas testében egy beépített mobiltelefon rejlik, amelyen keresztül a program azonnal hívja a központot, ha a páciens rosszul van. A beépített webkamera segítségével az orvosok bármikor megnézhetik az idős ápoltat.

Beadja a gyógyszert

Wakamaru női és férfihangon is képes kommunikálni a környezetével beszédfelismerő rendszere és beépített szótára segítségével. A robot a programozásától függően képes figyelmeztetni a beteget, hogy vegye be a gyógyszerét, sőt képes értesíteni az orvost, ha úgy tűnik neki, hogy a környezetében valaki veszélyben van.

"A robot legfontosabb szerepe az, hogy társaságot nyújtson az időseknek, ápoló személyzetként együtt legyen a páciensekkel. Japánban erre komoly igény mutatkozik" - jelentette ki a Wirednek Jawahar Samagond, a robot szoftverét fejlesztő MontaVista Software szóvivője.

Vigyáz az öregekre

Noha Wakamaru a nevét a szamurájképzőben nevelkedő kisfiúk után kapta, a szó hamarosan teljesen más értelmet kaphat Japánban. A szigetországban ugyanis a születésszám annyira visszaesett, hogy sokan már egyenesen attól tartanak, hogy egyszerűen nem lesz elég ápoló az idősek gondozására. A problémát csak fokozza, hogy a japán átlagéletkor a leghosszabb a világon.

A japán férfiak várható átlagos életkora egy felmérés szerint a 2001-es 79 év után 2002-ben elérte a 81 évet, miközben a japán nők 86 és helyett 2002-ben már több mint 89 évre számíthatnak. A japán egészségügyi tárca szerint minden huszadik japán nő számíthat arra, hogy megéri a századik születésnapját.

Öregedő társadalom

Az előrejelzések szerint 2015-ben a 65 éves és ennél idősebb japánok száma 33 millió főre, azaz a teljes lakosság 26 százalékára emelkedhet. "Az emberek gazdasági szempontból aggódnak a népesség elöregedésétől. A folyamat ugyanis rendkívüli kiadásokkal jár a társadalombiztosítás és az egészségügy számára" - jelentette ki Kazuhisa Takahashi, a washingtoni japán követség tanácsosa.

A diplomata ugyanakkor rámutatott, hogy az ország idős polgárai előtt álló kihívások egyben jövedelmező új üzleti lehetőséget nyújtanak. Az innovatív technológiákon dolgozó vállalatok, a Mitsubishit beleértve, a társadalom ezen rétegének igényeit próbálják kielégíteni.

Közel kétmillió forintos robot

A Mitsubishi 2004-ben tervezi piacra dobni Wakamarut. A robot ára várhatóan egymillió jen, azaz 1,8 millió forint lesz. Miközben a robotok jelenlétéhez nem szokott emberek kissé tartanak a leginkább földönkívülire emlékeztető háziszolgától, Japánban a robotok jelenléte hétköznaposnak számít.

A robot magas ára meghökkentőnek tűnhet, amikor az ország egyre mélyebbre süllyed a társadalombiztosítás és a nyugdíjalapok hiányának mocsarába. Viszont egy állandó robot ennyit megér, hiszen nem igényel a műszakja után váltást, és fizetséget sem kér, jelentette ki Mark Tilton, a Purdue egyetem ázsiai politikai tanszékének professzora.

"De ha az újítás teljesen kiszorítja az emberi társaságot, az igen szomorú volna. Viszont egy szinttel mégis jobb annál, ahogy sok idős amerikainak csak a tévé társasága jut" - mondta a professzor.