Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Csökkenő népesség, öregedő főváros

2001.04.27. 14:12
Folyamatosan csökken Magyarország népessége, mert a halálozások száma felülmúlja a születések számát - derült ki azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, melyen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2001. februári népszámlálás első részeredményeit publikálta. A legutóbbi, 1990-es felméréshez képest a lakosság létszáma összesen 178 ezer fővel csökkent, Budapest lakossága több mint 10 százalékkal kevesebb, a Pest megyei lakosok viszont 131 ezerrel többen vannak, mint tizenegy évvel ezelőtt.
"Magyarországon nagyobb a halálozások, mint a születések száma. A tendenciát nem lehet visszafordítani" - mondta az Indexnek Vukovics Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) alelnöke. A legutóbbi felmérés eredményeihez képest pontosan 178 ezer fővel él kevesebb ember az országban, mint egy évtizeddel korábban.

Elnéptelenedő főváros

A KSH adatai szerint a főváros lakossága az országos átlagnál is nagyobb mértékben csökken. Az utóbbi években több mint 10 százalékkal (242 ezer fővel) élnek kevesebben Budapesten, a megye lakosainak száma azonban nagyságrendekkel növekedett (131 ezer ember költözött a térségbe, így a megyében jelenleg összesen 1 081 000-en élnek).

A hivatal munkatársa érdeklődésükre kifejtette: "Ebből egyrészt az következik, hogy a budapestiek nagy része költözött az agglomerációba az elmúlt időszakban, másrészt, hogy a főváros tovább öregedett, hiszen elsősorban a fiatalabb lakosság hagyta el Budapestet".

Nyugaton nő a népesség

A részeredmények másik érdekessége az ország megyénkénti lakosságeloszlása. Eszerint a nyugat-magyarországi területeken, elsősorban Győr-Moson-Sopron és Fejér megyékben jelentősen nőtt a népesség (Győr-Moson-Sopron: 7000 új lakos, Fejér megye: 15 ezer "bevándorló"), keleten viszont nem figyelhető meg hasonló tendencia.

A nemek aránya nem változott jelentősen

Változatlanul több nő él az országban, mint férfi. A KSH szakértője elmondta: ez más nyugat-európai országokban is így van, és főleg idős korban jellemző, hiszen a nők átlagéletkora általában magasabb a férfiakénál. Magyarországon azonban ez a tendencia felerősödni látszik, elsősorban Budapesten, ahol - az elköltözések miatt - amúgy is sok az idős ember. Az aprófalvas településekben a legjelentősebb a nők többsége, hiszen ott él a legtöbb öreg ember.

További adatokat, és végleges eredményeket leghamarabb 2002 elején publikál a hivatal. A végleges felmérésekből kiderül majd a kisebbségek és külföldiek aránya, a pontos lakosságmegoszlás és egyéb mutatók is nyilvánosságra kerülnek.

A népesség száma, nemek aránya megyénként  • Vennék
  • Hírek