Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Népszámlálás: vége az alapszakasznak

2001.02.21. 18:04
Szerda este véget ér az idei népszámlálás alapszakasza. Akit addig nem írnak össze, az egy hétig jelentkezhet az önkormányzatok jegyzői hivatalában. Külön kérésre a polgármesteri hivatalok a hét folyamán még kiküldhetnek számlálóbiztosokat is. A Központi Statisztikai Hivatal(KSH) eddigi felmérései szerint 99 százalék felett van az összeírtak száma. A legnagyobb problémát a hajléktalanok összeszámlálása jelenti, a KSH szerint itt jelentős az alulszámlálás. Aki megtagadja a részvételt, az ötvenezer forintra büntethető.
Szerda estével végéhez érkezik a 2001. évi általános népesség és lakásösszeírás első része. A befejezés határideje nincs órára pontosan előírva, de a korai esti órák után, már ,,nem illik" bekopogtatni a biztosoknak.

Még egy hét az összeírásra

Az eredeti tervekben az szerepelt, hogy akik valamilyen ok miatt kimaradtak az összeírásból, azok még egy hétig jelentkezhetnek az önkormányzatokon, és itt a jegyzői hivatal végzi el az összeírást. Azonban sokan kérték, hogy őket a határidő lejárta után keresse fel a számlálóbiztos az otthonukban. Ebben az esetben az önkormányzatok még egy hétig kiküldhetik a biztosokat. Budapesten például február 28-ig dolgoznak a számlálók.

Nehezen számolható hajléktalanok

A számlálás eddig feldolgozott eredményei alapján a lakosság 99 százalékát sikerült összeírni. A legtöbb település lényegében befejezettnek tekinti az összeírást, de Budapest több kerülete is erős lemaradásban van az országos átlaghoz képest. A legtöbb gond a hajléktalanok összeírásával volt. Nem rendelkeznek állandó lakhellyel, ezért a biztosoknak nincs hol felkeresni őket. Büntetni sem lehet, mivel nincs lakcím, ahová a büntetést kiküldjék. A városok sokszor egyéni módszerekkel próbálkoztak az összeírásukra. Győrben például cigarettát osztottak a pályaudvaron azoknak, akik ott töltötték ki az íveket. Budapesten egy számlálóbiztos hajléktalannak öltözött és úgy próbálta meg felvenni az adataikat. Ennek ellenére Czibulka Zoltán, a KSH osztályvezetője szerint a hajléktalanok erősen alulszámláltak lesznek, mert még a pontos számukat sem lehet tudni, nem hogy hányat írtak össze.

Ötvenezer forint a renitensek büntetése

Azok, akik megtagadják az összeírást, komoly büntetésre számíthatnak. Az összeírás végén a jegyző felméri, hogy milyen okokból tagadták meg a részvételt és ennek alapján büntetést szab ki. A büntetés felső határa ötvenezer forint. Az önkormányzatok elmondása alapján eddig még sehol sem kezdeményezték az eljárás elindítását, és remélik, hogy a későbbiek során sem lesz rá szükség