Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Szig.biz. népszámlálás

2001.01.30. 13:58
Habár a kérdőíveken szerepelnek a lakcímmel kapcsolatos kérdések, de a teljes titkosság érdekében ezeket a rubrikákat üresen kell hagyni a február elsején kezdődő népszámláláskor. Nem lehet feltüntetni a nevet sem, és nem kötelező az úgynevezett szenzitív kérdésekre válaszolni. A számlálóbiztosoknak és a felülvizsgálóknak titoktartási fogadalmat kell tenniük. A népszámlálás költségei meghaladják a tízmilliárd forintot.
Február elsejétől három héten át negyvenötezer számlálóbiztos járja az országot. Ekkor hajtják végre a teljes körű és kötelező lakás- és népességszámlálást. A népszámlálás, amelyet az 1999. évi CVIII törvény rendel el, a világnépesség felmérésének része. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ENSZ ajánlásához alkalmazkodik, amely azt kérte, hogy az összeírást 2001. január 1. és 2001. május 31. között hajtsák végre. Akik ebben az időpontban nem tudnak a számlálóbiztosok rendelkezésére állni, azok helyett bármely nagykorú hozzátartozójuk válaszolhat a kérdésekre. Aki semmilyen módon nem tudja kitölteni az íveket a határidőn belül, az február 28.-ig megteheti ezt az illetékes jegyzőnél.

A kérdőívek kitöltése kötelező
A KSH teljes adatvédelmet garantál

A történelem során először, az adatvédelemre hivatkozva a népszámlálás névtelen lesz. Majtényi László adatvédelmi biztos a teljes titkosság érdekében kérvényezte, hogy az összeírtak lakcíme se szerepeljen a kérdőíveken.

A KSH elfogadta ezt a kérést, de ekkor már készen álltak az adatgyűjtő lapok. Ezért minden számlálóbiztos figyelmét nyomatékosan felhívták rá, hogy ezt a rovatot nem szabad kitölteni. Ezt egyébként közölni kell a megszámláltakkal is.

Titoktartási fogadalom köti az adatgyűjtőket

A teljes titkosítás érdekében a számlálóbiztosok, és a kérdőívek helyes kitöltését ellenőrző felülvizsgálók munkájuk megkezdése előtt titoktartási fogadalmat kötelesek tenni. Ezzel próbálják teljesen titkossá tenni a népszámlálást. Az önkormányzatok a beérkezett adatlapokat kötelesek hozzáférhetetlen helyen őrizni, és még saját nyilvántartásaik ellenőrzésére vagy kiegészítésére sem használhatják fel azokat. Az adatokat a KSH számítógépen összesíti, és a felvitel után az eredeti kérdőíveket megsemmisítik.

Júniusra várhatóak az első részeredmények

Az összegyűjtött adatokról az első, előzetes összefoglalás 2001. júniusában jelenik meg. A teljes adatsor feldolgozása hosszabb időt vesz igénybe, ezért a végleges eredményeket 2002. második felére várják. Az összesítést olyan számítógépes programok segítségével végzik majd, amelyek garantálják, hogy a publikációkban csak összesítetett adatok és mutatószámok jelenhessenek meg.

Több mint tízmilliárd forint

A népszámlálásra több mint tízmilliárd forintot irányoztak elő. Ez magában foglalja a több éves előkészítő munka, a feldolgozás, a publikáció ás az archiválás költségeit. Az összeg két százalékát, körülbelül húszmillió forintot kommunikációra fordították, amelynek keretében sajtóhirdetések jelentek meg, elkészült egy tízrészes televíziós ismeretterjesztő filmsorozat, valamint óriásplakátokat, szórólapokat és ismeretterjesztő füzeteket készítettek. A lakosság jobb tájékoztatása érdekében már él egy ingyenesen hívható zöld szám: 06 80 202690. Itt választ lehet kapni bármely, az összeírással kapcsolatos kérdésre.