Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Tényleg drágább a Mac mint a pécé?

2007.07.02. 08:19
A Macintosh-t lehet szeretni és utálni, de abban általában mindenki egyetért, hogy a pécéhez képest a Macek drágák. Mióta az Apple is Intel processzorra építi a gépeit, már van értelme összehasonlítgatni a pécét és a Macet. Megtettük, és meglepődtünk: nem is sokkal drágább.

Kérje meg néhány ismerősét (mindegy, hogy értenek-e a számítógéphez), mondjanak három jelzőt, ami illik a Macintosh gépekre. Egyet biztosan mindenki meg fog említeni, legyen Apple-rajongó vagy keményvonalas pécés: hogy drága. De tényleg az? Mióta az Apple Intel processzorokra építi a gépeit, van értelme az összeméregetésnek, és mi meg is tettük. Vajon tényleg drágább egy Mac, mint egy azonos kategóriájú márkás pécé?

Mivel az Apple termékskálája nem túl széles, az összehasonlítást úgy végeztük, hogy kinéztünk pár kategóriában (csúcs notebook, alsó kategóriás notebook, középkategóriás asztali gép) egy-egy Mac modellt, majd azokhoz kerestünk a pécék tengerében hasonló konfigurációt.

Első menet: csúcs notebook

Az Apple csúcslaptopja a 17"-os MacBook Pro, 2,4 GHz-es kétmagos Core 2 Duo processzorral, 2 GB memóriával, 160 GB merevlemezzel, duplarétegű dvd-íróval és egy 256 megás GeForce 8600M GT videokártyával. Igazán nyálcsorgatásra ingerlő darab, meg is kérik az árát: 700 ezer forint körüli összeget kell érte kifizetnünk.

Pécés frontról a Dell XPS M1710 01-ét állítottuk az Apple bajnoka ellen. Képernyőméret és felbontás (1920*1200) ugyanaz, a processzora kicsit gyengébb, a merevlemez kicsit kisebb (2 gigás Core 2 Duo, illetve 100 GB), a memória ugyanannyi, a videokártya (GeForce Go 7950 GTX 512MB) hasonló kategória. Összességében picit gyengébb a pécé, és az ára (650 ezer) is ennek megfelelő. Ebben a kategóriában tehát nem igaz, hogy a Mac a pécéhez képest indokolatlanul drága lenne.

Második menet: alsó kategóriás notebook

A MacBook sorozat legkisebb, 13"-os 2.0 GHz-es darabját választottuk ki, 1 GB memóriával, 80 giga winchesterrel, Intel GMA 950 grafikus processzorral. 280 ezer forintért meg is kapjuk. Pécében persze ez még persze bőven nem az alsó kategória, de az Apple-nél ennél lejjebb már nemigen lehet menni notebookoknál.

Az ellenfél, a Clevo M541N 05 mindenből éppen csak kicsit többet nyújt: kicsit nagyobb a képernyő (14"), kicsit gyorsabb az ugyancsak Core 2 Duo processzor (2,13 GHz), kicsivel nagyobb a háttértár (120 giga); a memória ugyanannyi, a grafikus chip ugyanaz. Az ár 300 ezer körül van, tehát ismét csak azonos kategória a Macintosh-sal.

Harmadik menet: asztali gép

Itt aztán a Minitől a csúcs asztali gépekig szinte minden Mac-modellnek külön kategóriát alkothattunk volna, de inkább kiszúrtunk egy erős középkategóriás modellt, az árviszonyokat az is tökéletesen mutatja. Választottunk a 17"-os, 2 gigahertzes iMac 310 ezerért, amiért Radeon X1600-as grafikus kártyát, 1 GB memóriát, 160 gigás winchestert, meg pár apróságot (iSight kamera) találunk a dobozban.

Asztali pécéből itthon nem szokás márkásat venni egyben, ezért mi is a legkülönfélébb alkatrészekből fabrikáltunk egy hasonló gépet a gepbolt.hu gépösszerakójával. A barkács-megoldás ellenére (igaz, kerültük a gagyi összetevőket, és nem spóroltunk semmin) itt sem lett sokkal olcsóbb a pécé a Macnél: egy Windows Vistával megpakolva alig jöttünk ki 300 ezerből (az pedig kell, elvégre az iMachez is jár az OSX).

Drága? Olcsó?

Ha az Intel-processzoros, újgenerációs Macintosh-ra úgy tekintünk, mint egy márkás, megbízható darabokból összerakott pécére, a kísérletünk azt mutatta, az Apple gépei, ha nem is olcsóbbak, de simán egy árkategóriában vannak a hasonló tudású márkás pécékkel. Persze ettől még drágák.  • Vennék
  • Hírek