Meghalt az iBook, itt a MacBook

2006.05.16. 16:36
Újra kapható fekete laptop az Apple-től: a MacBook kétféle színben rendelhető, és alig drágább elődjénél, a lényegesen lassabb iBooknál. Azért a dvd-olvasó már elég ciki 2006-ban.

Az Apple ma bemutatta az iBook laptopcsalád legújabb generációját. A most leváltásra kerülő G4-es modell első verziója 2003 végén került a boltokba, az újdonságban viszont már az Intel Core Duo processzorait szerelik az Apple gyártópartnerei. A modell új elnevezést is kapott, mint azt a különböző források már hónapok óta sejtetik: az iBook új neve MacBook lett, ahogy a professzionális felhasználóknak szánt PowerBookból MacBook Pro lett pár hónappal ezelőtt.

Drága festék

A gépet csak egyféle, 13 colos, 16:9-es monitorral vásárolhatják meg a felhasználók. Mindegyik verzióba az Intel kétmagos Core Duo processzorát szerelik, az alapmodellben 1,83 gigahertzen, a drágábbik verziókban 2 gigahertzen üzemel a csip.

#alt#

Újdonság, hogy mostantól a fehér mellett fekete színben is megvásárolható a modell, igaz, csak a legerősebb verzió. Ez viszont alig különbözik a középső modelltől, 80 gigabájtos merevlemez jár mellé a hatvan gigabájtos helyett, így a kétszáz dolláros (negyvenezer forintos) árkülönbséget leginkább az eltérő színezésért kell kifizetni.

Mindhárom géphez fél gigabájt memória jár, és a MacBookok is megkapják az újgenerációs Apple-gépek összes kötelező kellékét: beépített iSight kamerát, távirányítót és a vele szimbiózisban élő Front Row felhasználói felületet.

Felróható az Apple-nek, hogy 2006-ban, az új adattárolók érkezésének évében Combo meghajtót épít a leggyengébb modellbe, ez ugyanis csak a cd-ket képes írni, a dvd-ket csak olvassa. A két erősebb gépbe azonban már dvd-írót szerel az Apple.

Ugyanakkor ár-érték tekintetében az új gép lényegesen jobb helyzetben van, mint elődje: ötszörös sebességet kínál, tíz százalékkal magasabb árért.

Drágább lesz, de olcsóbb

A gép leggyengébb pontja az integrált Intel GMA 950-es grafikus csip lehet, ez aligha képes nagyobb teljesítményre, mint elődje, az Ati 9550-es gpu, ugyanakkor alapvető funkciókra tökéletesen elegendő.

Az első gépek három hét múlva érkeznek a magyar kereskedésekbe, mint megtudtuk, az alapmodell nagyjából bruttó 350 ezer forintért lesz megvásárolható. Ez kevesebb, mint amennyit a lényegesen lassabb 1,42 gigahertzes G4-es modellért kellett eddig fizetni, igaz, 14 colos monitor helyett csak 13,3 colt kapunk, ráadásul dvd-író helyett cd-íróval kell beérnünk.

Eddig 290 ezer forintba, tehát 60 ezerrel kevesebbe került a legolcsóbb laptop az Applenél, a 12 colos kijelzővel és 1,33 gigahertzes G4-es processzorral szerelt modellhez képest viszont lényegesen többet nyújt az új modell.  • Hírek
  • Személyi kölcsön