Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az erős Macekbe került először Intel processzor

2006.01.10. 20:33
Kedd este mutatták be az új, Intel Core Duo kétmagos processzorral szerelt gépeket a Macworld 2006 rendezvényen. A várakozásokkal ellentétben azonban nem az alsó szegmensben jelent meg az Intel, hanem az erősebb kategóriákban. Az iMac teljesítménye duplájára nőtt, a PowerBook ereje megnégyszereződött és új nevet kapott: MacBook Pro.

Magyar idő szerint délután hat óra nyolc perckor lépett Steve Jobs a Macworld 2006 emelvényére. Üdvözölt mindenkit, és közölte: igazán izgalmas termékek várják, hogy bemutassák végre őket. Mindenki sejtette, hogy az Intel processzorral szerelt Macintoshok premierje következik, de olyan ez, mint a sokadszor nézett krimiknél: mindenki tudja a végét, mégis izgulunk. Az Engadget és a Gizmodo helyszínen tartózkodó tudósítói szerint türelmetlenül várta a közönség az új termékeket, persze ugyanilyen izgatottak voltak az otthon ülő júzerek is: a főbb tematikus weboldalak fél hétig szinte elérhetetlenek voltak, a szervereket jócskán túlterhelte a sok látogató.

Statisztika

#alt# Jobs nem kegyelmezett, és szokásához híven a pénzügyi adatokkal kezdte. Kiderült, hogy az utolsó negyedévben 14 millió iPodot sikerült eladni (háromszor annyit mint tavaly). Ez a forgalom minden rekordot megdöntött, és így már összesen 42 millió Apple gyártmányú mp3-lejátszó található világszerte, melyből 32 millió 2005-ben talált gazdára. A társaság piaci részesedése közel hetven százalékos ezen a területen.

Negyed hétkor bejelentettek egy újdonságot a sikertermékhez: egy távirányítót, amely rádióvevő is egyben, így már iPodon keresztül is meghallgathatjuk kedvenc állomásunkat. A fényképek alapján alig három-négy centiméter magas és valamivel szélesebb eszközön az iPod shuffle gombjaihoz hasonló ál-navigációskerék áll a felhasználók rendelkezésére. A távirányítót a nanóhoz és a filmlejátszós iPodhoz lehet csatlakoztatni. A készülék ára 50 dollár, tehát 10-15 ezer forint körül lehet majd itthon megvásárolni.

Pár perccel később azonban a Macre terelték a szót, mondván, ha már Macworld a rendezvény neve, ne csak az iPodról ömlengjenek. Az ötletet hangos tapsviharral jutalmazta a közönség.

A lényeg

Persze Jobs szereti kínozni hallgatóságát, ezért, bár a Macről kezdett el beszélni, nem a hardverről, hanem a szoftverről: a Mac OS-ről. Megjelent az új verzió, a 10.4.4.-es, amelyet már most letölthetnek az arra jogosultak, és bejelentette az Apple szoftvercsomagjának, az iLife-nak a 2006-os leszármazottját is. Mindez nagyon érdekes, de a közönséget a várható, forradalmi bejelentés árnyékában egyáltalán nem érdekelte a szoftverek amúgy tanulságos fejlődése.

Aztán Jobs megadta a kegyelemdöfést, amikor elkezdett merengeni: "júniusban jelentettük be, hogy áttérünk az Intel processzoraira, de vajon hogyan állunk most?" Az Intel egyik embere megérkezett a színpadra, és közölte: "Steve, mi már készen állunk." Erre azt válaszolta a házigazda, hogy az Apple is készen áll. Aztán annyi találgatás, pletyka, kétkedés után, magyar idő szerint kevéssel este hét után bemutatták a Macintoshok teljesen új generációját, amelyek Intel processzorra épülnek. Új architektúra, új szoftver, új felfogás, új lehetőségek, régi trükk: Jobs nem azokat a gépeket mutatta be, amelyekre mindenki számított.

A pletykákkal ellentétben ugyanis nem a Mac mini vagy az iBook az első Intel processzorral szerelt Macintosh, hanem az iMac.

Csak a belső

#alt# A gép külsejében, szolgáltatásaiban semmit sem változott, a legfőbb különbséget természetesen a processzor jelenti: az IBM G5-ösét váltja az Intel Core Duo nevű kétmagos mobilprocesszora, méghozzá az 1,83 és a 2 gigahertzes változat. Mindez ellentmond az Apple korábban hangoztatott álláspontjának, miszerint először az alsóházban cserélik ki az architektúrát, de megfelel az ésszerűség elvárásainak, és az Index korábbi elemzésének. A Core Duo túlságosan erős processzor egy iBookba vagy egy Mac minibe, valószínűbb, hogy azokba a Core Solo nevű, egymagos mobilprocesszorok kerülnek.

A gépeket ugyanúgy 17 és 20 colos kiépítésben lehet megvásárolni és az áruk sem változik, viszont a Radeon X600-as grafikus magot az X1600-as váltja. Jobs szerint az új iMac teljesítménye ugrásszerűen megnő az előző generációhoz, az egymagos G5-öshöz képest.

Az operációs rendszer és a hozzá járó szoftverek természetesen már most tökéletesen futnak az új iMacen, ahogy a Quark x86-os rendszerre írt változata is elkészült. De a korábbi architektúrára, azaz a nem Intel processzoros gépekre írt szoftvereket sem kell kidobni, mert egy emulátoron, a Rosettán keresztül némi lassulás mellett tökéletesen elfutnak a programok, amit Jobs a Photoshoppal bizonyított. Ugyanakkor a Microsoft Office és a többi professzionális program átírt változata is megjelenik legkésőbb márciusra.

One more thing...

#alt# Aztán Jobs a híres "One more thing..." megjegyzéssel folytatta, és arról kezdett el beszélni, mennyire sajnálta, hogy a G5-ösöket túlzott hőtermelésük miatt nem tudta beépíttetni a Powerbook sorozatba. A vezér fordulatait jól ismerők itt már sejthették, hogy az erősebbik laptopcsalád is elveszti kedd este ártatlanságát.

És tényleg: fél nyolc előtt pár perccel a vállalatvezető bejelentette a PowerBook utódját, az Intel Duo Core processzorára épülő MacBook Prót. Az átnevezésre azért volt szükség, mert már nem az IBM Power architektúrájára épülő processzor dolgozik a laptopban. A hír hallatán egy totalcaros kolléga fájdalmasan felkiáltott: most ölték meg a világ legjobb márkanevét!. Jobs szerint az utód akár négyszer gyorsabb elődjénél, ráadásul ugyanakkora teljesítmény mellett negyedannyit fogyaszt, mint a G5-ös.

Két változat kerül az üzletekbe, az 1,67 gigahertzes verzió kétezer dollárba, míg az 1,83 gigahertzes gép 2500 dollárba kerül majd, mindegyik 15,4 colos kijelzővel érkezik. A gépeket beépített iSight kamerával árulják, és a korábbi iMac modellnél már megismert távirányító meg a Front Row segítségével multimédiás gépnek is használható a MacBook Pro. Az erősebbik laptopba 1 gigabájt memória és száz gigabájtos merevlemez kerül, míg a kisebbiknek alapból fél gigabájt memóriával és egy 80 gigabájtos vincseszterrel kell beérnie. Mindkét modell X1600-as Ati Radeon grafikus magot kapott.