Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kétmagos Mac mini heteken belül?

2005.12.22. 11:00
A legújabb találgatások szerint a januári Macworld Expón nem is egy-, hanem rögtön kétmagos Intel processzorokkal szerelt számítógépeket mutat be az Apple.

Újabb források számoltak be arról, hogy január elején valóban megjelenhet az új Mac mini, az átalakított iBook valamint a felfrissített iPod shuffle, írta meg a Think Secret.

Új sorozat

A Yonah
A kétmagos Yonah már nem Pentium, hanem Core Duo néven kerül a piacra, és két változata lesz. Az alacsonyfogyasztású csipeket 1,5 gigahertzes, 1,66 gigahertzes és 1,83 gigahertzes verziókban gyártják, míg az erősebb, de mohóbb processzorok 1,66 gigahertzen, 1,83 gigahertzen, 2 gigahertzen és 2,12 gigahertzen futnak majd.
Forrás: Think Secret
Elemzők szerint a legkisebb Macbe és az olcsóbbik Apple-laptopba kerülhet először Intel processzor, így ha bemutatják valamelyik modell új változatát, abban már valószínűleg Pentiumok lesznek. A források szerint biztos, hogy a laptopokba szánt, alacsony fogyasztású Pentium M sorozatot szerelik a gépekbe, ami elég kézenfekvő: a hagyományos Intel processzorok olyan sokat zabálnak, hogy illetlenség laptopba szerelni őket, de még a Mac mini apró termete és zajtalan működése is ellentmond a Pentiumok tulajdonságainak.

A források azt is tudni vélik, hogy a rövidesen boltokba kerülő Yonah kódnevű mobilprocesszorok kerülnek a gépekbe, az viszont még bizonytalan, hogy pontosan melyik verzió.

Az biztosnak tűnik, hogy a Yonah kétmagos verziói már piacon lesznek, amikor bemutatják az új Macintoshokat, az egymagos verzióra azonban az első negyedév végéig kell várni. Ezt számításba véve logikusnak tűnik, hogy a gépekbe a mobilprocesszor kétmagos verzióját szerelik, már ha igazak egyáltalán a Mac miniről és az iBookról szóló pletykák.

Döcögős forgatókönyv

Más szempontból viszont kevéssé magyarázható az erősebbik mobilprocesszor használata: a Mac mini alacsony árába nehezen fér bele egy ilyen csúcstechnikás csip, ráadásul indokolatlan sebességnövekedést eredményezne mindkét gépben: a mostani 1,42 gigahertzes G4-eseknél még a leggyengébb kétmagos is kétszer gyorsabb.

A Think Secret szerint mindenesetre elképzelhető, hogy az 1,5 gigahertzes Duóval szerelt iBookok vagy Mac minik januárban a boltokba kerülhetnek, míg az erősebb Yonah processzorra építkező PowerBookok később érkezhetnek. Emellett az elmélet mellett szól, hogy egyes források szerint az Apple szeretne a világ első, kétmagos processzorral szerelt laptopjának a gyártója lenni. Márpedig az eredeti tervek szerint először a gyengébb gépekbe (Mac mini, iBook) kerül Intel processzor, utána jönnek a drágább konfigurációk (PowerBook, Power Mac). Mivel a kétmagos Yonah már januárban a piacra kerül, és várhatóan az iBookkal kezdődik a frissítés, logikusnak tűnik a kétmagos iBookok megjelenése. Persze mindez csak spekuláció, ami több ponton is támadható.

Két család

#alt# Ha valóban kétmagos Yonah kerülne mindkét laptopcsaládba, csak meglehetősen szerény teljesítménykülönbségekről beszélhetnénk. Persze ez most is így van, a legerősebb iBook csak 80 megahertzcel lassabb, mint a leggyengébb PowerBook. Most azonban még kényszerpályán mozog az Apple, hiszen egyfajta mobilprocesszorral kell gazdálkodnia: nem szerelhet végképp elavult G3-asokat az iBookba és nem erőltethet G5-öst a PowerBookba, mert ezek a csipek túlságosan melegednek, túl sokat fogyasztanak.

A kétfajta Intel csip használata világosan megkülönböztetné egymástól a két laptopcsaládot. Logikusabbnak tűnik tehát, hogy a Mac minibe és az iBookba az egymagos, a PowerBookba pedig a kétmagos Yonah csipeket szerelje az Apple. Persze az Apple hallgat, így minden csak spekuláció, és elképzelhető egy harmadik forgatókönyv is.

Az új iPod shuffle-ről nem sokat tudni, még az sem, hogy lesz-e egyáltalán. Az egy gigabájtos készletek mindenesetre elfogytak az amerikai kereskedésekből, ami az Apple-nél gyakran annak a jele, hogy modellfrissítés várható.