Mátyás
-6 °C
1 °C

Gombás számítógépek

2001.06.17. 22:40
A vírusok, féregvírusok és trójai programok felbukkanása felettébb kellemetlen ugyan, de legalább nem ártalmasak az egészségre. Ellentétben azokkal a nagyon is valós élőlényekkel, melyeket amerikai kutatók fedeztek fel. A számítógépek külső és belső felületének ellenőrzésekor arra döbbentek rá, sok gépet veszélyes gombák lepnek el.
Nem újdonság a számítógép használók számára, hogy a PC merevlemezét ellephetik a virtuális kórokozók. Elég egyszer óvatlanul internetezni, egy párbeszédablakban a rossz gombra kattintani, és az ártalmas fauna megveti a lábát a gépben. A számítógépek külső és belső felületének ellenőrzésekor egy amerikai orvos arra döbbent rá, sok gépet veszélyes gombák leptek el.

Különösen a szellőzőnyílások környékén szaporodtak el az élesztőgombák és penészgombák különböző válfajai - számolt be Gregory Forstall, a Michigan állambeli Flint körzeti kórházának orvosa, miután megvizsgálta az intézmény intenzív osztályán a számítógépeket.

Nagy megdöbbenésére a gép belsejét ellepték a hívatlan vendégek. A processzoron és a merevlemezen az Aspergillus penészgomba számos faja telepedett meg. Ennek jelentősége nem alábecsülendő, ugyanis öt faj bizonyítottan képes betegségeket előidézni - hangsúlyozta Forstall.

Jól szellőző ökoszisztéma

A penész felbukkanására egyszerű a magyarázat: a számítógépek házában mindent rendelkezésre áll, ami a gombának kell. Árnyékos is, meleg is, ráadásul rosszul szellőzött. A lerobbant fürdőszobák lehetőségeit lepipáló környezet a számítógépet ideális penészkeltetővé teszi. Ráadásul a szaporodás is megoldott, hiszen a gombák spóráit a hűtőventillátor a szó szoros értelmében szélsebesen teríti szét a szobában.

Az amerikai mikrobiológiai társaságnak írott beszámolójában a michigani orvos ellenintézkedést is ajánl: a számítógépeket gyakran kell takarítani, különösen a szellőzőrácsok környékén. Forstall viszont megválaszolatlanul hagyja a kérdést, hogy a számítógépekben lehetséges e új gombafajok keletkezése, és ezeket hogyan lehetne elnevezni.

A vírusok esetében a női nevek számítanak mindennaposnak. A PC-penész esetében azonban botanikai igényességgel kellene eljárni. Ha új fajt fedeznek fel, annak elnevezése nem lehet más, csak az 'Aspergillus pentium'.