Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Phenom lesz az Athlon

2007.05.14. 15:10
Itt az ideje, hogy jöjjön a megváltó, mert az AMD komoly bajban van: ha a Phenom sem húzza ki a kisebbik processzorgyártót a szarból, elkezdhetnek komolyan aggódni a részvényesek. Szeptemberben kiderül, hogy négy mag és 2,9 gigahertz mire lesz elég.

Mint azt már korábban megírtuk, a K10-es sorozat bevezetésével új nevet ad az AMD az aktuális csúcsprocesszornak, az 1999-ben bemutatkozott Athlon helyett nyártól Phenomnak hívják a bajnokot. A Tgdaily szerint a szó lehetne akár a phenomenon (fenomén) rövidítése is, de nem, mert a phenomenabóll (fenomenális) jött az ihlet.

Teljes tisztítás

Ennél sokkal érdekesebb, hogy az új sorozattal eltűnik a 64-es szám az AMD csipekről, pedig az Athlon 64 brand a társaság egyik legsikeresebb processzorcsaládját jelölte. Veszélyben vannak a Sempronok is, bár az egymagosokat továbbra is így hívják majd. A harmadik negyedévben érkező új Sempronok 35 wattot fogyasztanak majd, lesz közöttük 3800+, 3600+, 3500+ és 3400+ névre hallgató verzió is. Egymagos Athlon nem lesz többé, ahogy a csúcskategóriából is kikopik a márkanév, a kétmagos, belépőszintű modelleket nevezik mostantól Athlon X2-nek.

De a történet nem ennyire egyszerű, mert Phenomból is három verzió lesz piacon: a csúcskategóriás FX, a valamivel alacsonyabb órajelű X4, valamint a kétmagos csipek, az X2-k. A négymagosok órajele 2,7 és 2,9 gigahertz között várható, a kétmagosok 2-2,9 gigahertzesek lesznek. Az X2-esek várhatóan 90 wattot fogyasztanak majd, az X4-esek 125 wattot. Az AMD termékmenedzsere szerint az újdonságok az 1066 megahertzes DDR2-es memóriákat támogatják majd, és csak akkor térnek át a DDR3-ra, ha azt a vásárlók igénylik.

Vészhelyzet

A gyártónak óriási szüksége van az új csipekre, azok nélkül pillanatokon belül csődközeli helyzetbe kerülhetne az AMD. A korábbi üzemépítések miatt óriási adósságot halmozott fel a cég, ehhez jött az Ati többmilliárd dolláros felvásárlása, amit szintén hitelekből fedezett a gyártó. A grafikus magokkal foglalkozó cég viszont rövidtávon inkább gyengítette az AMD eredményeit, ráadásul az Intel Core 2-es processzorok kényszerpályára szorították a céget: a kisebbik processzorgyártó egyetlen fegyvere hosszú ideje az árcsökkentés. Míg pár éve még ezer dollárért adta az aktuális bajnokot az AMD, ma már 230 dollárért hozzá lehet jutni a 3 gigahertzes Athlonhoz, miközben a cég gyártástechnológiája fejletlenebb, így várható haszna kisebb, mint az Intelé.

A lap szerint legkorábban 2007 augusztusában, esetleg szeptember elején kerülhetnek a boltokba a Phenomok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!