Zsebtévé

2001.05.04. 14:52
Az Intel Pocket Camerával könnyed és vidám dolog a fotózás, mert az elrontott fotók is szépek. A képet azonban beárnyékolja, hogy a gép rendkívül válogatós az operációs rendszerek terén.
Egypálcás csúcstechnológia
Gyerekkoromban mindig is olyan fényképezőgépet szerettem volna, mint az Intel Pocket Camera. Egy igénytelen pirinyó tárgy, amelyet a zsebemből bármikor előkaphatok, hogy lefotózzam, ami szépnek vagy érdekesnek tűnik, és ráadásul végtelen sok (felnőtteknek száz) képet készíthetek vele.

Hogy a tompább felfogásúaknak se kelljen csalódniuk, a kamera külalakjára rányomta bélyegét a Japán felől dúlásszerűen érkező formatervezési irányzat, a toy, vagyis az, hogy a csúcstechnológiát tartalmazó tárgy egypálcás fröccsöntött vásárfiának tűnik.

A Intel Pocket Camera megítélése így legfeljebb egy másodperc. Még az is rögtön bemondja, hogy "gyerekkamera", akinek egyik szó sem tartozik az aktív szókincséhez. Annak tehát, aki nők letaglózása céljából veszi magához a fényképezőgépet, nem lesz maradéktalan az öröme.

Önállósított webkamera...
Villantáshoz már csak azért sem ajánlanám a kis Intelt (figyeljünk a kimunkált kétértelműségre!), mert vaku az nincs benne. Felesleges továbbá zoomot keresnünk, mert az sincs, és LCD-kijelző híján az elkészült fotók helyi megtekintésére sincs lehetőség. A kereső Szmena-rendszerű, lukon-átnézős. Elkeseredésre azonban nincs jogalap: vadásztrabantban bolondság lenne bárszekrényt keresni.

Előnyök

A Pocket Camera háromgombos, egyobjektíves minimalizmusát leghamarabb akkor értjük meg, ha webkameraként használjuk. Kábelre tűzve ugyanis egyértelműen megmutatkozik, hogy a szóban forgó tárgy inkább egy függetlenített webkamera, mint egy digitális fényképezőgép - márpedig digitális fényképezőgépnek sem rossz. A kockásra tömörített képekért automata kontraszt-korrekcióval és szebb színekkel kárpótol. A képek fele rendszerint jól sikerül, negyedük pedig határeset, ami azt jelenti, hogy az alacsony zársebességet produkáló memória miatt rendkívül egyéni stílusban elmosódnak - huzamosabb használat esetén bátran számíthatunk az arány javulására.

...szép színekkel
Aki elkezdené feltornyozni az Intel Pocket Camre várható félszázezer forintos árát, fel kell készülnie, hogy a kezdetben tapasztalható gyermeki lelkesedés igen rövid idő alatt több tíz megabájtnyi fotót termel majd a merevlemezre - ez legkevesebb ötszáz fotót jelent, amikor váratlanul el kell menni boltba ceruzaelemért. Az elemekről lentebb még szólok, kérem, kövessenek a düh és a szenvedés felé!

Hátrányok

Akinek nem Windows 95, 98 vagy Millenium operációs rendszer fut a gépén, az legjobb, ha azonnal elfelejti az Intel Pocket Camerát. Képzettebb, türelmesebb felhasználók újraparticionált gépre telepített megfelelő operációs rendszerrel próbálkozhatnak, vagy letölthetik az Intel oldaláról az NT-hez és Win2000-hez szükséges meghajtót (onnantól pedig meglehetősen kényelmetlen módon importálgathatják Photoshopba a felvételeket). A zsebkamera használata így rendkívül macerássá válhat, pusztán azért, mert az Intelnél 2001-ben még nem pálya kurrens operációs rendszerre fejleszteni. A világ rendjéből természetesen az következne, hogy az otthoni gépeken DOS alapú Windowsok futnak, de a fekete pont beírása itt elkerülhetetlennek tűnik.

Pocket Camera-stílusú elmosódás
A második fekete pontot egy szubjektívnek tűnő objektív megfontolás miatt kell beírnom. Az Pocket Camera négy ceruzaelemmel táplálkozik. A teszt során körülbelül ötszázas sorozat alatt fogyasztotta el a Toshiba "Super Heavy Duty" elemeket (mozgóképkészítésekor vélhetően többet fogyaszt, de ezt a fent említett kompatibilitási problémák miatt nem tudtam kipróbálni). A fényképezőgép használata még így is kevesebb költséggel jár, mint analóg társaié, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a hulladékká vált elemek rendkívül környezetszennyezőek. Az ember sokkal felhőtlenebben kattintgatna a vakvilágba, ha újratölthető akku dolgoztatná az Intel Pocket Camerát.

Végkövetkeztetés

Az Intel Pocket Camerát valóban gyerekeknek találták ki és nem olcsó digitális kamerára vágyó kelet-európaiaknak.

Intel Pocket Camera: technikai adatok
Maximális felbontás: 640x480 pixel, 24-bit VGA (16,8 millió szín)
Látószög: 50 fok
Memória: 8 MB
Videó: 30 fps, Intel Indeo Video 5.0 i263 képtömörítés, Intel Indeo Audio G.273 hangtömörítés
Csatlakozó: USB port
Tartozékok: 3 méteres USB kábel, hordtáska, webkamera-állvány

Várható ára: 46 ezer Ft (tájékoztató jelleggel)  • Tippek
  • Babaváró hitel