Piroska
-1 °C
5 °C

Nagy monitorok a páros monitorok ellen

2006.10.26. 11:45
Nincs konszenzus abban a kérdésben, hogy melyik munkakörnyezet teszi inkább hatékonyabbá a feladatvégzést: a nagyobb monitor, vagy több monitor egyidejű használata. Jelentős mennyiségű olvasói levelet kaptunk ezzel foglalkozó cikkünkre. Ezekből ismertetünk most néhányat.

A munkahelyemen komoly előrelépés volt, hogy a hagyományos 4:3 arányú 19"-os monitor helyett 20"-os, de 16:10 arányút vettünk, meséli Balázs, aki "Javarészt" szoftvert fejleszt. "Azt hiszem, ha lenne emellé még egy monitor, azt nem sűrűn használnám."

Azonos véleményen van Endre is. Mint mondja az egy nagy monitor esetében nincs fejforgatás és legfőképpen nincs törés a képfelületen. "Minden egy lépésben áttekinthető és az egy kis monitornál nagyobb méretű képek feldolgozása is sokkal jobb. Tekintve a mai integrált rendszereket, mint a PS, vagy a VS2005, ahol mindenféle eszközsorok és ablakok takarják ki a tényleges munkafelületet az egy nagy monitor segít. Míg ha az eszközsort, vagy segédablakokat áthúzom másik ablakba, azok kényelmetlenül hozzáférhetőek csak. Hiányoznak olyan mozdulatok, mint amikor sarokba rántom az egeret. Vagyis a start menüre is pozicionálnom kell (ha a 2. képernyő balra van), de ami még rosszabb, a scroll csíkokra is, ha a kép jobbra található. Ergonómiailag sokkal jobb az egy kijelző."

Nagy helyett többet

Van, aki viszont nem a nagyobb, hanem a párosmonitor-használatra esküszik. Károly, aki programozóként dolgozik, azt írja, az irodában két 17"-os TFT-je van, otthon egy 20"-os Sun crt, de már vadássza a párját mellé. Hogy miért jó, ha az ember több kijelzőt is tud követni munka közben? "Általában 15-25 ablak van nyitva, ebből egyszerre többet is kell, hogy lássak. Hiába lenne 30"-as a monitor (meg 1920x1600 a felbontás), a képarány miatt (4:3) úgysem férne el jelentősen több ablak rajta (vagy még annyi sem) mint a 2 db 17-esen" - magyarázza a programozó.


Egyik olvasónk munkakörnyezete: laptop-crt monitor kombó

A fordító és a zeneszerző is színt vall

Bár az olvasói levelek alapján sok dizájner és programozó esküszik a párosmonitor-használatra, azért más jellegű munkavégzésnél is érzékelhetően nő a produktivitás. A fordítóként dolgozó Zsolt például sokáig két 17 colos monitoron dolgozott: "az egyiken szótár + internet + segédanyag, esetleg eredeti példány, a másikon pedig a fordítást nyomtam". Ő egyébként kipróbálta az egy nagy monitort is, ami elsőre nagyon tetszetős is volt, ám "hiába a TV méretű monitor, a dual head megoldás ezerszer jobb volt."

A Luxembourgban (itt van az EU fordítóközpontja) dolgozó kollégái azonban ennél sokkal meglepőbb rendszerrel dolgoznak: "munkahelyükön 19"-es lcd-t használnak 90 fokkal elfordítva, hogy az A4-es doksikat álló formátumban lássák, és szerintük nagyon fasza."

Ugyancsak nem tipikus alkalmazási területen használja a nagy monitort Zoltán. "Zeneszerző vagyok, sok partitúrát készítek. A partitúra természetéből adódóan olyan műfaj, amit vertikálisan értelmezünk. Vegyük például a szimfónikus zenekart, ahol 25-30 kottasort kell egybe látni. Ez addig nem volt megvalósítható, amíg nem vásároltam egy forgatható 19"-es lcd monitort."

Nem mindenki ért egyet azzal, hogy éjjel-nappal kellene használni a páros vagy nagy monitorokat. Csaba szerint például a webfejlesztésnél mindenképpen növeli a produktivitást, ha páros monitort használ. Az egyiken dolgozik, a másikon egyből vissza tudja nézni az eredményt. Szerinte ez a felállás jó minden felügyeleti típusú munkánál. De ezek csak kivételek: a feladatok nagy része szerinte egymonitoros.

A harmadik megoldás

Van, aki egy harmadik produktivitás-növelő ötletre esküszik. Attila szerint a multidesktop alkalmazás is jó megoldás. "Én négy desktopot használok 2x2 elrendezésben, amik között könnyen és egyértelműen lehet váltogatni az alt-jobbra-balra-le-fel kombinációkkal." Ez a megoldás szerinte 95 százalékban olyan hatékony, mintha négy külön kijelzőn dolgozna egyszerre. A hatékonyságot leginkább az növeli, ha nem kell a Windows alt-tab kombinációját használni, emeli ki az egyik alapvető szempontot Attila. "Ez ugyanis három, vagy több ablak esetében már rendkívül kényelmetlen tud lenni. Mintha két monitor között kellene forgatni a fejem."

A párosmonitor-használat egyik legfontosabb sajátossága, hogy nem kell feltétlenül teljes képernyőben megnyitni az alkalmazásokat. Így látja Zoltán is, aki szerint a harmincas monitor nagyjából megfelel két egymás mellé helyezett 19 colos monitornak. "Minden ablakot akkorára kell állítani, mint amekkora optimális (például emailíráshoz nem kell lefoglalni jó nagy fehér területet, amit semmire nem használunk)."

Szintén szempont lehet a munkakörnyezet kialakításánál, hogy melyik megoldás a kifizetődőbb: több kisebb vagy egy nagy monitort beszerezni? Péter szerint a kétmonitoros megoldás az olcsóbb, mivel egy rendszerint már úgyis van (a régi), így az új nem kell, hogy 24-es legyen, hiszen egy másik 17- vagy 19-es is ugyanannyi extra munkafelületet ad. "Tehát szerintem elvileg mindegy, hogy egy 24-esen vagy két 17-esen dolgozol (feltéve a nagyjából azonos pixelméretet a két opció között), viszont gyakorlatilag a kétmonitoros megoldás egyszerűbb és olcsóbb."

Ő egyébként egy laptopot (17", 1600x1200) és egy emellé enyhén befordított 17"-es (1152x864) monitort használ. "Jobb lenne az azonos felbontás, de az sajnos ezzel a konfigurációval nem lehetséges" - meséli.

A produktivitás és a monitorhasználat kapcsolatával foglalkozó cikksorozatunk ezzel nem ért véget. Legközelebb egy olyan tanulmánnyal folytatjuk, mely megkérdőjelezi az Apple kutatását (725KB pdf).