Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A Sony nyeri a konzolháborút

2004.03.09. 12:55
Elemzők szerint a Sony kerül ki győztesként a legújabb generációs konzolok küzdelméből. Az Informa Media Group előrejelzése szerint 2010-ig a Sony több mint harmincmillió PlayStation 3-at értékesít majd Európában. Tízmillió eladott géppel a Microsoft a második, az ötmillió játékgépet eladó Nintendo pedig a harmadik helyre szorul, írja a BBC.
Az új konzolok, amelyeket 2005-ben dobnak piacra, tovább erősítik az online játékok piacát, ugyanis ezerszer nagyobb számítási teljesítménnyel bírnak majd, mint a jelenlegi modellek.

Online aréna

Miután a Sony a PlayStation 2-ből hetvenmillió példányt értékesített, riválisaival, a Microsofttal és a Nintendóval együtt az új generációs játékgépek felé fordította figyelmét. "A Sony a PS2-vel szerzett vezető pozícióját szeretné kiaknázni, azonban nagy kihívással lesz szembenéznie a Microsoft miatt, amely eltökélten próbálja megállítani a japán elektronikai óriás újabb előretörését. Eközben a Nintendo a játékok minőségét és a fejlesztéseket hangsúlyozza a processzorok erejével szemben" - nyilatkozta Toby Scott, az Informa Media munkatársa, aki az Európai játékkonzolok 2010-ig című elemzést készítette.

Konzol eladási adatok
2005: 1.3 millió
2006: 11 millió
2007: 22.1 millió
2008: 33.6 millió
2009: 41.9 millió
2010: 47.2 millió
Forrás: Informa Media Group
Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy a Sony fog leginkább érvényesülni a piacon, ahogy a PS2 esetében is. Az elemzés készítője szerint a japán cég 2010-ig 32 millió példányt értékesít a harmadik generációs PlayStationből, amely több, mint a Microsoft és a Nintendo játékgépeladásainak összessége. Ugyanakkor a Sonynak számítania kell a Microsoft elleni harcra, ugyanis mindkét cég igyekszik megnyerni a megrögzött játékosokat.

A konzolfejlesztések következő körében a hangfelismerő és mozgásérzékelő technológiák fejlesztésére kerül sor, amelyekkel a játék sokkal inkább társas elfoglaltsággá válik. Az elemző szerint az újítások segítségével az idősebbek és a gyakorlatlanabb felhasználók is a játékosok sorába léphetnek.