Judit
3 °C
7 °C

A reklám figyel téged

2007.05.16. 10:30
Az Eyebox2 infravörös szenzora a hirdetőtáblák előtt elhaladó emberek szemmozgását elemzi, így méri a reklám hatékonyságát. Lehet hogy a jövőben az óriásplakátokért is "oldalletöltés" alapján fizet majd a hirdető?

A mondás szerint minden hirdetésre költött összeg fele az ablakon kidobott pénz, csak senki nem tudja, melyik fele az. A valóságban ennél sokkal rosszabb az arány; valósággal immunissá váltunk a reklámokra, lepattan rólunk az üzenet, bármennyire is a képünkbe tolják. Egy-egy reklám hatékonyságának a felmérésével eddig jórészt a sötétben tapogatóztak a marketingesek, a kanadai Xuuk cég Eyebox2 kamerája azonban gyökeres változást hozhat ebben: a kültéri óriásplakátoknál képes a nézettséget mérni - hasonlóan a netes bannerek oldalletöltésének méréséhez.

Az infravörös kamera képelemző rendszere bő tíz méterről képes megállapítani, hogy a látóterében levő emberek éppen hová néznek, így pontosan feljegyezni, hogy hányan, mennyi ideig pillantottak rá az adott hirdetőtáblára.

Nézz a szemembe!

Szemmozgás-érzékelő rendszereket eddig is használtak a reklámiparban, ilyen kutatások alapján határozták meg, hol a leghatékonyabb elhelyezni hirdetéseket egy weboldalon vagy egy újság hasábjain. A kísérletekben használt kamerák azonban 25 ezer dollárba kerültek, és egyméteres távolság felett már nem volt használhatók - az új technológia viszont jóval olcsóbb (999 dollár plusz postaköltségért rendelhetünk is egy kamerát), és a gyártó szerint 12 méterig hatékony.

Szemmozgás-követő kísérlet eredménye egy weboldalon. A piros foltokat nézzük meg legjobban.

A mindössze 1,3 megapixeles szenzor csak a szemekre figyel, arcokat még nem tud felismerni, így mélyebb statisztikákat a reklámra ránéző alanyokról (kor, nem szerinti eloszlás például) nem tud adni - és ezzel együtt egyelőre személyiségi jogi problémákat sem vet fel.

Az első Eyebox2 kísérleti rendszerek már működnek is Angliában, és a pletykák szerint a Google élénken érdeklődik a technológia iránt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?