Géza
-12 °C
-4 °C

Amatőrök kezében a robotika jövője?

2005.05.08. 14:00
Az áprilisban, San Franciscóban megrendezett RoboGames fesztiválon 466 robot csapott össze több versenyszámban, a focitól a szumóig. Bár a rendezvény látványos és sikeres volt, szakértők szerint a robotok fejlesztésének további iránya kérdéses. Mivel nincs együttműködés a nagy cégek között, a jövő robotjainak megalkotása a hobbistákra maradhat, írta az Electronic Engineering Times.

A robotok piaca a sokféle különböző felhasználási terület miatt túlságosan töredezett, ezért a nagy cégeknek nem éri meg a közös fejlesztés. Elsősorban speciális célra készült szerkezetekre van kereslet, melyek egyedi programokat futtatnak, gyakran egyedi hardveren. Ezért a több milliárd dolláros befektetések elmaradnak.

Becslések szerint évente mindössze 42 ezer ipari robot kel el. David Calkins, a San Franciscó-i egyetem kutatója szerint háromféle technológia szükséges a robotépítéshez: elektronikai szaktudás a vizuális szenzorok adatainak feldolgozására, elektromechanikai ismeretek a mozgatáshoz, és precíz összeillesztés.

Az olyan megmérettetések, mint a RoboGames vagy a DARPA által szervezett Grand Challenge kifejezetten kedveznek az amatőr csapatoknak. Ez utóbbi szervezet, a Pentagon kutatás-fejlesztési részlege, egymillió dolláros díjat ajánlott fel annak az egyetemi csapatnak, melynek robotja képes önállóan átszelni a Mohave-sivatagot.

Sufni-tuning

A RoboGames legnépszerűbb versenyszáma a harci botok összecsapása volt, ahol különböző fegyverzettel felszerelt lánctalpas és kerekes alkalmatosságok irtották egymást. Kevesebb érdeklődőt vonzott a Robo-Magellan, mely során a robotoknak egy akadálypályán kellett önállóan végigmenniük. A versenyben, a tavalyi DARPA Grand Challenge-hez hasonlóan, nem hirdettek győztest, mert senkinek sem sikerült teljesíteni a pályát.

Calkins szerint a technológiai fejlesztés valahol ott tart, ahol a számítógépek tartottak az Apple I és II korában. A kutató elismerte, a Sony és a Honda - költségeket nem kímélve - nagyszerű prototípusokat épített. "Ám ezek a srácok itt garázsban, pár ezer dollárból rakták össze robotjaikat" - mondta.