Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Időjárásmérnökök a pekingi Olimpián

2008.04.19. 18:28
A nyári játékokat a kelet-ázsiai esős évszak idején rendezik. A csapadék elhárítása érdekében egy IBM szuperszámítógéppel modellezik Peking időjárását, és több ezer mérnök és rakétakezelő foglalkozik majd folyamatosan a város fölötti felhők oszlatásával.

A kínai kormány mindenáron el szeretné kerülni, hogy essen az eső az olimpiai játékokon, különös tekintettel a nyitó és a záró ünnepség ideje alatt. Az ázsiai kontinens ezen részén ilyenkor a nyári monszun következtében szinte állandó a csapadék. A meteorológiai adatok szerint a játékok idején az eső valószínűsége 50% körülire tehető majd, amitől a nyitott Olimpiai Stadion közönségét mindenképp meg kívánja óvni a pártvezetés. A kínaiak az oroszoktól merítették inspirációjukat, akik az ezredfordulós II. világháborús megemlékezésekre a kínai pártfőtitkárt is elhívták. Így ő is szemtanúja lehetett a katonai eső-oszlatás hatékonyságának. Ekkor határozta el az ázsiai kormány, hogy hatalmát mindenképp ki szeretné terjeszteni az időjárásra is.

A cél elérése érdekében vásároltak az IBM-től egy 80 darabból álló Power5+ processzoros System p575 szerver clustert, mely 9,8 terraflopos számítási kapacitással bír. Ezzel a szuperszámítógéppel modellezik az események területét körülvevő 44 négyzetkilométernyi területet. Az időjárás-befolyásoló program grandiózus méreteire utal az is, hogy több mint 1500 mérnök, és katona dolgozik főállásban az ügyön, akik akármikor riaszthatják a 37000 földműves bármelyikét a Pekinget körülvevő területeken. A programban alkalmazott 30 repülőgép, több mint 7000 légvédelmi gépágyú és közel 5000 rakétakilövő juttatja majd a megfelelő kemikáliákat a felhőkbe, ezzel biztosítva, hogy a Pekingtől távol eső helyeken essen le a csapadék, és a város fölött ne indulhasson el a cseppképződés.

A világ számos kutatója megkérdőjelezi az időjárás-befolyásolás hatékonyságát. Sokak szerint az időjárás egy olyan komplex emergens rendszer, amiben nehéz igazolni, hogy egy sikeresnek mondott beavatkozás következtében csökkent, vagy maradt el a csapadék. Ha az Olimpia alatt jól vizsgázik a rendszer, akár önálló minisztériummá is kinőheti magát a Meteorológiai Hivatal.