16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Szuperszámítógép otthonra

2008.11.20. 16:59
Négy grafikus kártya, négymagos processzor és 16 gigabájt memória van abban a tízezer dolláros gépben, amit az Nvidia főleg egyszerűbb feladatok elképesztően gyors elvégzésére szán.

Eddig úgy tűnt, hogy csak a milliárdos forgalmú cégek engedhetik meg maguknak a szuperszámítógépeket, amik többnyire egész épületeket foglalnak el, sok ezer processzorból állnak és a havi villanyszámlájuk meghaladja az éves magyar GDP-t. Az Nvidia azonban azt állítja, hogy óriási teljesítményt lehet belezsúfolni egy sima asztali gépbe is.

Az ötlet már nem új, azt eddig is lehetett tudni, hogy a grafikus gyorsítók az elmúlt években óriási teljesítményre tettek szert. Amikor annak idején a PS3 vagy az Xbox 360 képességeit ismertették és arról vallottak a cégek, hogy azok másodpercenként hány lebegőpontos műveletet tudnak elvégezni, nem elsősorban a Cell vagy a Xenon processzorra, hanem a grafikus magokra gondoltak, ugyanis ezek adják a teljesítmény nyolcvan százalékát.

A gyorsítókat azonban mostanáig csak játékokhoz meg grafikus programokhoz használták, pedig megfelelő optimalizálással a hagyományos feladatokra is fel lehet használni, amivel egy átlagos asztali gép erejét megsokszorozhatjuk.

Ezt az elvet követi az Nvidia Tesla, ami rövidesen a Dell, az Asus és a Lenovo gépeiben is megjelenhet. Az elképzelés szerint négy ilyen kártya dolgozik majd együtt a négymagos processzorral és 16 gigabájt memóriával szerelt rendszerben, aminek elméleti sebessége eléri a négy teraflopsot bizonyos feladatok alatt. Összehasonlításul: a legerősebb négymagos csip önmagában csak 51 gigaflopsos, 0,05 teraflopsos sebességre képes.

Az Nvidia rendszere a grafikus örökségnek hála azonban csak egyszeres pontosságú műveletek alatt hozza ezt a brutális teljesítményt, tehát amikor az adat egy helyet foglal a memóriában, közel sem alkalmas tehát minden feladat elvégzésére, kétszeres pontosság mellett már 400 gigaflopsra esik vissza a teljesítmény. Bizonyos egyetemi, tudományos számolásoknál viszont sokat lendíthet a kutatásokon a Tesla, ami rendszerbe építve már 10 ezer dollárért elvihető lesz.

Cserébe az Nvidia szerint a gép 250-szer gyorsabb lesz egy átlagos asztali konfigurációnál. Többet is követelnek annál, együtt 750 wattot fogyasztanak el, ami a teljesítményt figyelembe véve persze nem sok, de azért érdemes lesz lecserélni a beüzemelés előtt a 6 ohmos biztosítékot.

Persze a konkurencia sem alszik, az Ati most jelentette be, hogy a Radeon HD 4870 X2-es kártya egymagában 2,4 teraflops teljesítményre képes, kétszeres pontosságú számolásnál pedig 480 gigaflopsról beszélünk, ami bőven több a négy Tesla-kártya teljesítményénél.  • Hírek
  • Hírek