Géza
-12 °C
-4 °C

Tovább gyorsulhatnak az Apple gépei

2006.06.30. 14:10
Érkeznek a tesztek, egy francia weboldal most szinte mindent kipróbált, megszerezte a legtöbb újgenerációs Intel processzort. Az eredmények alapján az Apple laptopjai valamivel, az iMac-ek viszont jóval gyorsabbak lehetnek, ha megkapják az újdonságokat.

Az Apple akkor pakolta bele a Intel Core Duókat gépeibe, amikor az architektúra épp a halálra készült. A csip a Pentium 3-asból kifejlesztett Pentium M kétmagos verziója, ezt a vonalat viszont ugyanúgy megszakítja az Intel, mint a Pentium 4-esekét, a következő hónapban piacra kerülnek az új processzorok.

Minden rendszeren

A Core 2 Duók felépítésükben leginkább a Core Duókra emlékeztetnek, éppen ezért a mobilszegmensben nem érdemes drámai gyorsulásra számítani, az asztali gépek teljesítménye azonban akár kétszeresre is nőhet.

A Metbe.com-on olvasható teszt szerint a korábban Merom kódnéven ismert, most már a sokkal hangzatosabb nevű T7200-as mobilcsip azonos órajelen általában 15-20 százalékkal gyorsabb, mint elődje.

Renderelés közben 11 százalék az újdonság előnye, Cinebench és Lame alatt 8 százalékos a gyorsulás, rar-tömörítés, valamint a Far Cry és a Doom 3 futtatása közben már 20 százalékról beszélhetünk, míg az UT 2004-et és a DivX kódolást 30 százalékkal rendezi le gyorsabban a két gigahertzes Merom, mint az azonos órajelű Core Duo.

Persze ezeket a teszteket Windows alatt futtatták, de a Boot Camp óta már a Macintoshra is felrakható ez az operációs rendszer, ráadásul a pluszteljesítmény Mac OS X alatt is ugyanúgy rendelkezésre áll.

Asztali verzió

Nagyobb változásra lehet számítani az iMac típusoknál. Ezekben az asztali gépekben is az Intel kétmagos mobilcsipjei dolgoznak, pedig ha az erősen melegedő G5-ösök jól érezték magukat a gépbe, akkor valószínűleg másmilyen asztali processzoroknál sem merül fel a túlmelegedés.

Persze a Pentium 4-eseket nem használta az Apple, hiszen ezeknél a rossz teljesítmény párosult a nagy fogyasztással, a külföldi híroldalak pletykarovatai szerint viszont nem kétséges, hogy az új processzorgenerációból már az otthoni verziót szereli be az kaliforniai cég az iMac-be.

A 2,93 gigahertzes Core 2 Duo mindenesetre komoly előrelépést jelentene az amúgy is gyors 2 gigahertzes Core Duóhoz képest.

Legalább másfélszeres teljesítménynövekedésre lehet számítani, legalábbis Doom3, a rar-tömörítés alatt ezt mutatták a számok, de renderelés, Lame, és Far Cry futtatása, valamint mpeg2-es tömörítés közben már 60-70 százalékos a gyorsulás. Akinek meg ez is kevés, az próbálja ki az UT2004-et, vagy kódoljon DivX-et, itt már kétszeres lesz a gyorsulás.