Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Taposd a konzolt!

2008.02.29. 22:44
Magyarországon még vagy két hónapig nem lehet kapni, de mi már kipróbáltuk a Wii Fitet, ami egy szobamérlegnek tűnő kütyü, meg egy rakás, hozzá passzoló szoftver. Mostantól nemcsak a kezünkkel, de a lábunkkal is irányíthatjuk a konzolt.

Pár héttel ezelőtt volt nálunk egy kisebb baráti összejövetel. Az egyik vendég, Éva már anya, és elhozta magával kétéves, folyamatosan üvöltő gyerekét is. A beszélgetés órákon keresztül nem akart beindulni, volt sírás, hisztizés, falkaparás, minden, ami akadályozza a normális kommunikációt. Az anyának már sírásra görbült a szája, amikor mentőötletként elővettem a Wii Sportsot. Öt perccel később mindenki remekül szórakozott, játszottunk, röhögtünk egymáson, és bár a gyerek üvöltve rángatta teniszező anyja lábát, senki nem izgatta magát miatta. Kiválós stresszoldót talált fel a Nintendo.

Mijamoto megint beindult

Persze a pc-hez ezerszer több emlék fűz, leborulok a PlayStation 3 funkciói előtt, napokig képes vagyok játszani az Xbox 360-ra írt játékokkal, mégis a Wii az egyetlen konzol, amiért felnőtt életem kezdetén is képes lennék fizetni. Mert megfelel az igényeimnek: a játékok többnyire rövidek, viccesek, és társaságban is elő lehet venni ezeket. Ez utóbbi szempont sokáig nem volt fontos a konzolgyártóknak. Aztán jött a Wii Sports, ami a mai napig feldob, kizökkent a hétköznapokból. És ami önmagában kevés – ideje volt a Nintendónak valami hasonlóval, mégis mással előállni.

A Fit a Wii Sportshoz hasonló játékgyűjtemény, kiegészítve a két évig készült, szumósok ihlette mérlegre emlékeztető hardverrel, ami egy új kommunikációs forma is egyben: segítségével a konzol már nemcsak hadonászós, de ugrálós is, legalábbis ez derült ki a japán reklámfilmekből.

Mert európai, amerikai leírások még alig vannak, az óriási kereslet miatt csak az ázsiai országban lehet kapni a kütyüt, hozzánk április végén érkezik majd meg. Leszámítva ezt az egy darabot, ami a forgalmazó jóvoltából más most a régióban, sőt nálam van.

A szoftver konfigurálása 15 perc alatt megvan, és bár nem ismerem a japán karaktereket, úgy tűnt, hogy a magasságomat, a testsúlyomat, meg hasonlókat kellett megadnom. Aztán már csak be kellett kapcsolni a mérleget, és kezdhettem játszani.

Kényelmes

A dolog lényege az egyensúly, meg az, hogy melyik lábunkat terheljük jobban és hol. A mérleg ezt érzékeli, a beérkezett információkat feldolgozza, a konzol pedig beolvassa az adatokat, és ennek megfelelően jeleníti meg a játékot. Mindez a másodperc törtrésze alatt zajlik. Máshogy nem is lehetne például síelni.

Döbbenetes sportok

A Fittel a léceket irányítani elképesztően egyszerű: ha a bal lábunkra nehezedünk, balra kanyarodunk, ha a másikra, ki lehet találni. A szerkezet érzékeny és pontos, ez utóbbi a Wii távirányítójáról nem volt mindig elmondható. Apró mozdulatoknál, például golfozás közben az utolsó, pici ütésnél sokszor nem fogta fel a szerkezet, hogy mit akarunk. A Fittel viszont nincsenek ilyen problémák, a legapróbb testsúlyáthelyezést is közvetíti a masina, éppen ezért nagyon nehéz teljesíteni egy pályát.

Ha ugyanis kiesünk az egyensúlyi helyzetből, végünk: egy erős balkanyar után biztosan erős jobbkanyart veszünk, hiszen ha erőteljesen ránehezedünk az egyik lábunkra, erősen nehezedünk vissza a másikra, már ha nem akarunk leborulni a mérlegről. A játékban mindez úgy jelenik meg, mintha ittasan próbálnánk lecsúszni néhány szappandarabon a hegyoldalról.

Ugyanez igaz a snowboardra, ahol inkább a sarkunk és a lábfejünk közt kell megosztanunk a testsúlyunkat, a síugrásnál viszont már összetettebb a feladatunk. A gyorsulós szakaszban az a fontos, hogy előredőlve minél nagyobb sebességet érjünk el, aztán a sánc végén fél másodpercnyi időnk marad arra, hogy vigyázzba vágjuk magunkat. Ha túl korán vagy túl későn egyenesedünk ki, hógolyóként végezzük, de a fél másodpercen belül sem mindegy az időzítés, 50-60 méter is múlhat az elsietett mozdulaton.

Mindenki röhög

Az irányításban aztán már nincs sok újdonság, a játékok viszont annyira különböznek egymástól és olyan sokan vannak, hogy órákig lehet játszani a szerkezettel anélkül, hogy elunnánk. Akkor is inkább a kimerültség miatt zuhanunk majd a kanapéra.

A hullahopp például bármelyik buli sztárja lehet, mert a játékos kábé úgy néz ki a feladat teljesítése közben, mintha a fenekével igyekezne megsemmisíteni a hátulról támadó ellenséges civilizációt. Idióta testmozgásokból van itt egy rakás, és amíg a mérlegen álló önfeledten szórakozik, a többi játékos a földön gurulva röhög.

A játékokat apró részletekkel próbálták feldobni. Van például a fejelős, amikor a karakterünk arra hajol, amerre mi a képernyő előtt. Ha elég ügyesek vagyunk, visszafejeljük a focilabdákat, de ha a lerúgott cipőket találjuk el, pontlevonás jár, ahogy a focilabdákra kísértetiesen emlékeztető levágott pandafejek eltalálása is mínuszt jelent. Máskor meg egy épületek közé kifeszített kötélen kell átmásznunk, itt az apró mozdulatokon, egyensúlyunk folyamatos megtartásán van a hangsúly, egészen a kötélen táncoló robotkutyáig, amit át kell ugranunk. Keménydrogok hatása alatt készült ez a játék is, az már biztos.

A Wii Fit egyik nagy előnye, hogy nem ér véget ott, ahol a Wii Sports leült: sokkal több játék van, sőt edzésterveket, jógagyakorlatokat is végezhetünk a kütyüvel, utóbbit azonban nem ajánlom. Ha folyamatosan arra koncentrálunk, hogy tökéletesen egyensúlyban legyünk fizikailag, a dolog spirituális oldalára nem tudunk odafigyelni, de a helyes testtartás megtalálására mindenesetre alkalmas a program.

Lesz folytatás?

A Fit persze csak az első lépés, tartalékok még bőven vannak itt. A távirányító és a taposó hatékony összekötése még hátravan, mert itt a kontrollert csak arra használjuk, hogy továbblépjünk az egyes menüpontokon. Arra meg minek? A fene se akarja síelés közben a kezében tartani a kütyüt, jobb lenne, ha egy erősebb taposással is le lehetne okézni a felugró kérdéseket. Viszont mennyire jó lenne, ha a Wii Sportsban, bokszolás közben nem a kezünk mozgatásával, hanem a lábunk bedöntésével tudnánk elhajolni az ütések elől!

Pandák nélkül

Ahhoz képest nem drága a Wii Fit, hogy a csomagban benne van a játék és a hardver is, de csak akkor merném ajánlani kétségek nélkül, ha tudnám, hogy a jövőben is lesznek játékok, amik kihasználják a mérleget. Erre elég nagy az esély, Japánban eddig egymillió Fitet adtak el a decemberi start óta az ötmillió Wii mellé, és a kereslet még mindig magas, csak a Nintendo már az európai startra gyűjti a készleteket. Hozzánk április 25-én érkezik meg, és nagyjából 25 ezer forintba kerül majd. Nyárra kiderül, hogy összejön-e a kritikus tömeg.

Nintendo Wii Fit

Aki szereti a Wii-t, imádni fogja a Fitet, aki szerint a konzolt Xboxnak vagy PlayStationnek hívják, most sem érti meg, mi a jó a Nintendo játékgépében.
 

Kb. 25 ezer forint |Hivatalos Honlap