Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Távkapcsoló egyetlen gombbal

2004.10.22. 11:05
A kulcstartó méretű általános tévétávirányítón egyetlen gomb van: a kikapcsoló. Az ügyes szerkezet segítségével megszabadulhatunk az üzletekben, kávézókban és kocsmákban villódzó monitoroktól.
Úgy tűnik, több embernek van elege a tévékből, mint gondolnánk, mivel rendkívül kapós a kaliforniai Mitch Altman által kifejlesztett általános tévékikapcsoló. A TV-B-Gone weboldala egyszerűen nem bírta a terhelést, és október 22-én leállították. A gyártó szerint a gyufásdoboznyi szerkezettel bárhol ki tudunk kapcsolni szinte bármilyen típusú tévét, a repülőterektől kezdve a nyilvános mosodákon át az éttermekig.

Altman univerzális tévékikapcsolója kétszáz infrakódot ismer és általában tizenhét másodperc alatt végez a tévékkel. Ha netán ritkább típussal akad dolga, akkor is egy perc alatt lefuttatja magában - és persze kipróbálja a tévén - az összes létező kódot.

Nem kell háttérzaj

A feltalálónak az adta az ötletet, hogy egy alkalommal barátaival egy kocsmában üldögélt, és azt vette észre, hogy már nem egymással beszélgetnek, hanem valamennyien a tévét bámulják. Szerették volna kikapcsolni a készüléket, de a csapos valahova elkódorgott, így kénytelenek voltak továbbra is elviselni.

A 47 éves Altman amúgy gyerekkorában sokat tévézett, de miután megjött az esze - ez 1980-ban történt - nincs tévéje. A nyilvános helyű kikapcsolást nemzetközileg is tesztelte, jó párszor megejtette diszkréten, és szinte soha senki sem háborodott fel, hogy miért szűnt meg a háttérzaj és a monitor villódzása. Az egyetlen hely Hongkong volt, ahol visszakövetelték az adást.