Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Elindult a digitális tévé Magyarországon

2004.10.12. 14:46
Kedden, a tihanyi Internet Hungary konferencián indították be hivatalosan a magyarországi digitális földfelszíni televíziós műsorszórást. A technológia jobb minőségű képet, cd-minőségű hangot, interaktív szolgáltatásokat és sokkal több sugározható csatornát biztosít. Az adás ingyenesen fogható, de vételéhez szükség van egy kiegészítő berendezésre.
Az Antenna Hungária Rt. kedden megkezdte az ingyenesen hozzáférhető digitális földfelszíni televíziós műsorszórást (Digial Video Broadcasting - Terestrial, DVB-T). A műsorszórást indító gombot Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Lévay Örs a társaság elnöke, valamint Kovács György, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke együtt nyomta meg az Internet Hungary konferencián Tihanyban.

Budapest és Kab-hegy

Lévay Örs ünnepi beszédében elmondta, hogy a digitális televíziózás révén sokkal jobb a képminőség, és a jelenlegiek helyén sokkal több csatorna sugározható. A digitális műsorszórás egyelőre Budapesten és Kab-hegy térségében körülbelül hárommillió ember számára érhető el egy kiegészítő berendezéssel, az úgynevezett set-top-boxszal. A vételhez elég ez a készülék (ezt itthon kiskereskedőknél lehet beszerezni, húszezer forintos ártól), a régi tetőantennát nem kell lecserélni. Ha elég erős az adás, egy tízcentis botantenna is elegendő lehet, sőt mozgó járművekben is hiba nélkül lehet fogni az adást.

Internet

A digitális sugárzás elvben szélessávú internetezésre, és egyéb interaktív szolgáltatásokra is lehetőséget ad, amennyiben megoldják, hogy a felhasználó is küldhessen jeleket a szolgáltató felé. Ez telefonvonalon, gsm-vonalon, sőt újabb kutatások szerint az uhf-sávon is megvalósítható. A most elindított sugárzás egyelőre csak az alapszolgáltatásokat, azaz magukat a műsorokat, a teletextet és az elektronikus programkalauzt tartalmazza. Az epg a programok közötti navigálást és keresést teszi lehetővé, tetszőleges szempont - tartalom, színész, kezdési időpont stb. - alapján.

Kétmilliárd

Az ünnepélyes gombnyomást megelőzően László Géza, az Antenna Hungária vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy eddig saját forrással együtt több mint kétmilliárd forintot költöttek a fejlesztésekre, kísérletekre, adóberendezések vásárlására, infrastruktúra-fejlesztésre, illetve a digitális műsorszórás megindítására. Hozzátette: az idén az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ötszázmillió forint, az Országos Rádió és Televízió Testület pedig 220 millió forint támogatást nyújtott a digitális műsorszórás üzemszerű működésének elindításához.

A vezérigazgató szerint 2010-2013-ra az ország teljes területén megvalósul a digitális műsorszórás, ám addig az analóg műsorszórással párhuzamosan működik majd. Az első ütemben a társaság három közszolgálati programot, a mtv1-et, m2-t, a Duna TV-t sugározza, de a szabályozási kérdések tisztázása után várhatóan az RTL Klubbal és a tv2-vel is bővül a kínálat.