Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Vágja meg a meztelen Görög Zitát karácsonyra!

2005.12.14. 11:10
Két részből álló mini cikksorozatunk első részében összeállítottuk a legolcsóbb új konfigurációt, amit csak el lehet képzelni, valamint egy kétmagos számítógépet, amellyel a vágásfanatikusoknak akartunk kedveskedni. Az első cikk fő tanulsága szerint nem minden lesz olcsóbb, ami számítógép.

Annyira eredetiek vagyunk idén, hogy újra elkészítettük, immár harmadszorra a karácsonyi számítógép-ajánlót. Alkalom szüli a hagyományt. Különböző igényeket figyelembe véve négy konfigurációt állítottunk össze az átlagos vásárlóknak, valamint lélekben felépítettünk plusz egy számítógépet is, egy olyat, amiről csak suttogni merünk.

Ez már mindennek az alja

Az első kategóriába szokás szerint olyan gépet barkácsoltunk össze, aminek legfőbb tulajdonsága, hogy olcsó. Olcsóbb, mint valaha, míg tavaly 90 ezer forint volt az ajánlott fogyasztói ár, idén sikerült 74 ezernél megállnunk. Érdekes módon ezt nem úgy értük el, hogy olcsóbbak lettek a termékek, hanem úgy, hogy végkép eligénytelenedtünk.

Első alkalommal még egy alap 3d-s gyorsítót építettünk a konfigurációba, tavaly ezt egy alaplapra integrált, de azért használható GeForce 4MX-szel helyettesítettük, idén pedig mindent megtagadtunk, amiben eddig hittünk: a SiS beépített grafikus magját egyszerűen szégyelljük. Ezt csak akkor tessenek megvenni, ha utálják magukat! Nem lehet vele játszani, a videókat sem szívesen futatja, ugyanakkor minden további nélkül kirajzolja a monitorra a különböző méretű karaktereket. Lélektelen munkagép.

Drágább lett

A 256 megabájt memóriában az XP épp elfér, esetleg még egy-két dokumentum és Firefox/Explorer/Opera ablak is futhat egyszerre, de Winampot például már csak a legelszántabbak indítsák el, közjegyző jelenlétében. Ez a konfiguráció ideális választás lehet Vágási Ferinek, aki spórolni akar, hogy legálisan telepíthesse a Windows-t. Megvásárolhatják olyanok is, akik íróznak a számítástechnika szórakoztató oldalától, és aljas vállalatvezetők érdeklődését is felkeltheti, akik ilyenekkel szúrják ki az anizotropikus filteringre és 13. havi fizetésre vágyó alkalmazottak szemét.

Iroda Multimédia
Alaplap Sis 741GX 10450 i945P 25300
Processzor Sempron 2200+ 14279 Pentium D 820 62000
Memória 256 DDR-333 5500 1,5 Gbyte DDR2 36000
Video SiS Integrated 0 Geforce 6600 GT 35500
Vincseszter 30 Gbyte Maxtor 9000 200+36 Gbyte 50000
DVD Asus DVD-Rom 5900 Pioneer DVR-110DBLK 13000
Ház Minitorony, 300 W 6000 Miditorony + 400W 18000
Monitor Philips 107E51 22500 Viewsonic VP191b 141000
Összesen 73629 380800

Az olcsó konfiguráció legnagyobb érdekessége, hogy ugyanúgy a legolcsóbb újonnan kapható processzort építettük be, mint tavaly. Ez persze még nem annyira érdekes, az viszont felettébb különös, hogy a processzor idén ugyanúgy a Sempron 2200+ lett, mint tavaly: a leglassabb processzor nem lett gyorsabb egy év alatt. Csak negyven százalékkal drágább, a csip 2004 végén 10 ezer forintba kerül, most 14-be. És ez még csak a kezdete a furcsaságoknak, egyelőre nem mondhatunk többet. Majd a következő részben.

Két maggal Görög Zitáért

A második gép a multimédiásokat veszi célkeresztbe, hogy gyors videóvágással, képszerkesztéssel és rendereléssel olajozza be az alkotás folyamatát. Az alaplapi csipszet támogatja a kétmagos processzorokat, így képzeletben kétmagos processzort szereltünk az elképzelt gépbe. Ez már csak azért is jó, mert a hagyományos multimédiaalkalmazások ügyesen kihasználják a második magot, annak megléte jelentősen megnöveli a teljesítményt. A 2,8 gigahertzes Pentium D például a legtöbb esetben hozza a 3,6 gigahertzes P4-es teljesítményét renderelés vagy éppen tömörítés alatt, miközben olcsóbb annál. Játékoknál egyelőre még az órajel számít.

Memóriából jó sokat pakoltunk a gépbe, hogy elférjenek benne a Görög Zita meztelen jeleneteit felvonultató 8 mm 2 című amerikai-magyar koprodukciós erotikus krimidráma legfontosabb jelenetei. A videokártya alkalmas arra, hogy két jelent megtekintése közben valamelyik komolyabb számítógépes játékkal vezessük le a felgyülemlett feszültséget, ráadásul még renderelés alatt is besegíthet a GeForce, Maya alatt például.

Aljas dicsekvés

A háttértároló kellően nagy, és előrelátó módon bepakoltunk még egy 10 ezres fordulatú, méregdrága, de elképesztően gyors WD-Raptor vincsesztert is. Ettől jóval exkluzívabb lesz a konfiguráció (a paramétereket például felírathatjuk a névjegykártyára, amit szétoszthatunk a szegények között), ráadásul a lemezműveletekre sem kell majd annyit várni.

A dvd-író a Prohardver tesztje szerint az egyik leggyorsabban menti le a dvd-n tárolt filmeket a vincseszterre, és az audio cd-kel is ügyesen bánik, a Viewsonic 19 colos lcd-monitorja pedig sokak szerint a kategória királya.

A következő részben bemutatjuk kedvenc játékgépeinket: egy alapkonfigurációt 180 ezer forintért, egy minden szempontból remek, 360 ezer forintos építményt, valamint a kétmilliós csúcsgépet, amivel elérhetjük, hogy a szomszéd arab sejk fia csak szemlesütve merjen elmenni mellettünk a folyosón. Ráadásul még érdekes furcsaságokat is górcső alá veszünk.