Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

A világ iPod nélkül

2008.09.15. 11:45
Ha valakinek elege van abból, hogy a csapból is az Apple lejátszója folyik, nem kell lemondani a boldog életről, hiszen van alternatíva. A Register saját tesztjei alapján összeszedte a tíz legjobb nem Apple-lejátszót.

Nemrég megírtuk, hogy miért nem képes a Zune döntő csapást mérni az iPodra. A piac azonban nem kétszereplős, sőt, a számok alapján még csak nem is a Microsoft az Apple főellensége. Amerikában például erősebb a Sandisk, ami világszerte még inkább igaz, hiszen a Zune például az Egyesült Államokon kívül alig néhány országban kapható.

Éppen ezért a Register összegyűjtötte a 10 legizgalmasabb, Európában is kapható riválist, amik mind alkalmasak arra, hogy különbözőségünket kifejezzük velük. Mert az iPod akkora egyéniség, hogy lassan mindenkinek olyanja van, szinte elveszünk a fehér fülhallgatók szürkeségében. Itt a Top-10 a lázadóknak:

10: Creative Zen X-Fi

A lejátszó legnagyobb problémája apró mérete, a 2,5 colos panel kevés ahhoz, hogy élvezhető minőségben nézzük filmeket rajta, persze ennek megfelelően legalább kicsi az X-Fi. Az akár 32 gigabájtos kütyü szép, jópofa, csak éppen nehéz irányítani a Register cikke szerint. A 16 gigabájtos verzió 45 ezer forintból szerezhető be.

9: iRiver E100

Egész jól néz ki a híres mp3-lejátsztó-gyártó kütyüje, bár a kijelző a lehetőségekhez képest szerény, 2,4 colos, minősége meg legfeljebb átlagos. Ennél sokkal nagyobb baj, hogy az E100-as külön kezeli a beépített memóriára és a micro-sd-re másolt dalokat, szóval nem lehet egyetlen playlistbe ömleszteni őket: ha unalomig hallgattuk, ami az alap gigabájtokon van, kilépünk a főmenübe, onnan be a micro-sd kategóriájába, aztán jöhetnek az új számok. Mondjuk minden előadó, aki az abc-ben a „h” után van. Cserébe legalább már 30 ezer forintért beszerezhető a 8 gigabájtos modell.

8: Meizu Mini Player SL

A készülék legnagyobb előnye az ára: már 80 fontért, 24 ezer forintért is meg lehet kapni a 8 gigabájtos modellt, ami remek ajánlatnak számított az iPod nano árcsökkentése előtt (persze 109 fontjával az Apple készüléke még mindig drágább). Bár a hangminőség lehetne jobb is és az irányítás is megszokást igényel, de ár-érték arányban kevés konkurense van az SL-nek.

7: iRiver Lplayer

A Register szerint kicsi, szép és okos, egyike a jobban sikerült készülékeknek, főleg mert ügyesen kombinálja a pofás külsőt, az elfogadható méretű kijelzőt és a megfelelő hangminőséget. Ráadásul az iRiver 8 gigabájtot ad 24 ezerért.

6: Creative Zen Mozaic

A Creative két készülékkel is szerepel a listán, de hát az integrált csipekig piacvezető hangkártyagyártó legyen is jó az audiotechnikában. A Mozaic külseje mindenképp az izgalmasabbak közé tartozik, és bár maga a hardver ugyan semmiben sem alkot kiemelkedőt, de hozza a kötelezőt. Ráadásul kicsi, kezelése egyszerű és egész sokáig bírja az akkumulátora. Ha egyszerű háttértárként is lehetne alkalmazni, a Register még jobb helyre sorolta volna, de így is ez az egyik legjobb lejátszó a mezőnyben. A 2 gigabájtos alapmodell 50 fontba, a 16 gigabájtos csúcsverzió 120 fontba, 36 ezer forintba kerül.

5: Sony Bluetooth Walkman A

Ha van márkanév a zenelejátszásban, ami legalább olyan erős, mint az iPod, akkor az a Sony Walkman, nehéz is megérteni, hogy nem tud a japán cég tisztességesebb piaci részesedést kivívni magának. Oké, a készülékek nem eget rengetők, de az A-sorozatot például sikerült tisztességesen összerakni, és a Register szerint csak annyiban különbözik az iPodtól, hogy nem olyan cool használni, viselni, éppen ezért nehezebb megszeretni. De racionális döntésnek kiváló, kár, hogy drága, a Sony 60 ezerért ad 16 gigabájtot.

4: Samsung YP-P2

Egy pofás lejátszó, ha le lehet győzni valamivel az Apple-t, az a stílus, márpedig a P2-esnek abból jutott bőven. A készülék ugyanolyan jó minőségű, mint a T10-es Samsung, de nagyobb a kijelzője, ami ráadásul érintésérzékeny és egész kényelmesen használható. A dél-koreai kütyü nem tartozik az olcsóbb lejátszók közé, hiszen a 16 gigabájtos modell 200 fontba, 60 ezer forintba kerül, de egyike a keveseknek, amik lépést tudnak tartani akár még az iPod Touch-csal is.

3: Cowon iAudio A3

Ez a márka Magyarországon alig ismert, pedig az A3-as a Register szerint egyike a legjobb lejátszóknak: szép a képe, amit ráadásul érintéssel is lehet irányítani, jó minőségben játssza vissza a videókat és a dalokat. Talán csak az elavult formával és a béna gombokkal van baj, meg a nem túl kitartó akkumulátorral. A tárolókapacitással biztos nem: a merevlemezes készülék akár 80 gigabájtot is kínál, igaz, azért már 270 fontot, 81 ezer forintot kér a Cowon.

2: Sandisk Sasa Clip

Az egyszerűség csúcsa, ha valaki csak dalokat akar hallgatni, sokkal jobb választása aligha lehet, mint a Clip, ami apró, könnyű, egyszerű használni és még a hangminőség is jó. Kijelző ugyan alig van, de mivel szerintünk az lcd-nélküli iPod shuffle az egyik legjobb lejátszó a világon, a Clip biztosan megfelelne. Főleg, hogy olcsó, a 4 gigabájtos modell is csak 50 fontba kerül, de itthon már 12 ezer forintért is meg lehet kapni.

1: Sandisk Sansa Fuze

A Register szerkesztőségében szeretik az amerikai cég termékeit, a top tízes lista első két helyét a Sandisk kapta, a Fuze-nak egyenesen 90 százalékot adtak a tesztelők. A kicsi mp3-lejátszó hangminősége állítólag remek, már amennyire ez mp3-akat hallgatva egyáltalán lehetséges, ráadásul a 2-4-8 gigabájtos (20-23-30 ezer forintba kerülő) beépített memóriás készülék mellé rakhatunk extra tárolókapacitást is, és az azon tárolt tartalmakat sem kell a készülék menürendszerében keresgélnünk, mert minden egy helyre folyik.