Ödön
2 °C
11 °C

A világ iPod nélkül

2008.09.15. 11:45
Ha valakinek elege van abból, hogy a csapból is az Apple lejátszója folyik, nem kell lemondani a boldog életről, hiszen van alternatíva. A Register saját tesztjei alapján összeszedte a tíz legjobb nem Apple-lejátszót.

Nemrég megírtuk, hogy miért nem képes a Zune döntő csapást mérni az iPodra. A piac azonban nem kétszereplős, sőt, a számok alapján még csak nem is a Microsoft az Apple főellensége. Amerikában például erősebb a Sandisk, ami világszerte még inkább igaz, hiszen a Zune például az Egyesült Államokon kívül alig néhány országban kapható.

Éppen ezért a Register összegyűjtötte a 10 legizgalmasabb, Európában is kapható riválist, amik mind alkalmasak arra, hogy különbözőségünket kifejezzük velük. Mert az iPod akkora egyéniség, hogy lassan mindenkinek olyanja van, szinte elveszünk a fehér fülhallgatók szürkeségében. Itt a Top-10 a lázadóknak:

10: Creative Zen X-Fi

A lejátszó legnagyobb problémája apró mérete, a 2,5 colos panel kevés ahhoz, hogy élvezhető minőségben nézzük filmeket rajta, persze ennek megfelelően legalább kicsi az X-Fi. Az akár 32 gigabájtos kütyü szép, jópofa, csak éppen nehéz irányítani a Register cikke szerint. A 16 gigabájtos verzió 45 ezer forintból szerezhető be.

9: iRiver E100

Egész jól néz ki a híres mp3-lejátsztó-gyártó kütyüje, bár a kijelző a lehetőségekhez képest szerény, 2,4 colos, minősége meg legfeljebb átlagos. Ennél sokkal nagyobb baj, hogy az E100-as külön kezeli a beépített memóriára és a micro-sd-re másolt dalokat, szóval nem lehet egyetlen playlistbe ömleszteni őket: ha unalomig hallgattuk, ami az alap gigabájtokon van, kilépünk a főmenübe, onnan be a micro-sd kategóriájába, aztán jöhetnek az új számok. Mondjuk minden előadó, aki az abc-ben a „h” után van. Cserébe legalább már 30 ezer forintért beszerezhető a 8 gigabájtos modell.

8: Meizu Mini Player SL

A készülék legnagyobb előnye az ára: már 80 fontért, 24 ezer forintért is meg lehet kapni a 8 gigabájtos modellt, ami remek ajánlatnak számított az iPod nano árcsökkentése előtt (persze 109 fontjával az Apple készüléke még mindig drágább). Bár a hangminőség lehetne jobb is és az irányítás is megszokást igényel, de ár-érték arányban kevés konkurense van az SL-nek.

7: iRiver Lplayer

A Register szerint kicsi, szép és okos, egyike a jobban sikerült készülékeknek, főleg mert ügyesen kombinálja a pofás külsőt, az elfogadható méretű kijelzőt és a megfelelő hangminőséget. Ráadásul az iRiver 8 gigabájtot ad 24 ezerért.

6: Creative Zen Mozaic

A Creative két készülékkel is szerepel a listán, de hát az integrált csipekig piacvezető hangkártyagyártó legyen is jó az audiotechnikában. A Mozaic külseje mindenképp az izgalmasabbak közé tartozik, és bár maga a hardver ugyan semmiben sem alkot kiemelkedőt, de hozza a kötelezőt. Ráadásul kicsi, kezelése egyszerű és egész sokáig bírja az akkumulátora. Ha egyszerű háttértárként is lehetne alkalmazni, a Register még jobb helyre sorolta volna, de így is ez az egyik legjobb lejátszó a mezőnyben. A 2 gigabájtos alapmodell 50 fontba, a 16 gigabájtos csúcsverzió 120 fontba, 36 ezer forintba kerül.

5: Sony Bluetooth Walkman A

Ha van márkanév a zenelejátszásban, ami legalább olyan erős, mint az iPod, akkor az a Sony Walkman, nehéz is megérteni, hogy nem tud a japán cég tisztességesebb piaci részesedést kivívni magának. Oké, a készülékek nem eget rengetők, de az A-sorozatot például sikerült tisztességesen összerakni, és a Register szerint csak annyiban különbözik az iPodtól, hogy nem olyan cool használni, viselni, éppen ezért nehezebb megszeretni. De racionális döntésnek kiváló, kár, hogy drága, a Sony 60 ezerért ad 16 gigabájtot.

4: Samsung YP-P2

Egy pofás lejátszó, ha le lehet győzni valamivel az Apple-t, az a stílus, márpedig a P2-esnek abból jutott bőven. A készülék ugyanolyan jó minőségű, mint a T10-es Samsung, de nagyobb a kijelzője, ami ráadásul érintésérzékeny és egész kényelmesen használható. A dél-koreai kütyü nem tartozik az olcsóbb lejátszók közé, hiszen a 16 gigabájtos modell 200 fontba, 60 ezer forintba kerül, de egyike a keveseknek, amik lépést tudnak tartani akár még az iPod Touch-csal is.

3: Cowon iAudio A3

Ez a márka Magyarországon alig ismert, pedig az A3-as a Register szerint egyike a legjobb lejátszóknak: szép a képe, amit ráadásul érintéssel is lehet irányítani, jó minőségben játssza vissza a videókat és a dalokat. Talán csak az elavult formával és a béna gombokkal van baj, meg a nem túl kitartó akkumulátorral. A tárolókapacitással biztos nem: a merevlemezes készülék akár 80 gigabájtot is kínál, igaz, azért már 270 fontot, 81 ezer forintot kér a Cowon.

2: Sandisk Sasa Clip

Az egyszerűség csúcsa, ha valaki csak dalokat akar hallgatni, sokkal jobb választása aligha lehet, mint a Clip, ami apró, könnyű, egyszerű használni és még a hangminőség is jó. Kijelző ugyan alig van, de mivel szerintünk az lcd-nélküli iPod shuffle az egyik legjobb lejátszó a világon, a Clip biztosan megfelelne. Főleg, hogy olcsó, a 4 gigabájtos modell is csak 50 fontba kerül, de itthon már 12 ezer forintért is meg lehet kapni.

1: Sandisk Sansa Fuze

A Register szerkesztőségében szeretik az amerikai cég termékeit, a top tízes lista első két helyét a Sandisk kapta, a Fuze-nak egyenesen 90 százalékot adtak a tesztelők. A kicsi mp3-lejátszó hangminősége állítólag remek, már amennyire ez mp3-akat hallgatva egyáltalán lehetséges, ráadásul a 2-4-8 gigabájtos (20-23-30 ezer forintba kerülő) beépített memóriás készülék mellé rakhatunk extra tárolókapacitást is, és az azon tárolt tartalmakat sem kell a készülék menürendszerében keresgélnünk, mert minden egy helyre folyik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?