Géza
-11 °C
-4 °C

Magyar cég a VoIP világpiacán

2005.11.05. 08:51
Milliók cserélik le évente hagyományos telefonjukat internetesre, és ez nemcsak a hálózati eszközöket gyártó óriásmultiknak kedvez, hanem a speciális megoldásokat fejlesztő kisvállalatoknak is. A tíz fős magyar TC&C Kft. például hangrögzítővel, díjszámlálóval és egyedülálló integráló szoftverrel tör be a nemzetközi piacra.

Optimistább piackutató cégek jóslatai szerint az évtized végére minden létező ember az interneten telefonál majd, a pesszimistább előrejelzések szerint azonban addigra csak néhány százmillióan térnek majd át a hagyományos vonalról az úgynevezett Voice over IP (VoIP) protokollra. Az internetes telefonálás terjedésének ütemét ugyanakkor jól mutatja, hogy a piacvezető Cisco az első egymillió IP telefonját három év alatt adta el, legutóbb azonban már négy hónap alatt értékesített ugyanennyi készüléket.

Külföldre mennek

Mivel a Cisco számos nyílt szabványt használ a hardvereiben, sikerét számos kisebb cég ki tudja használni, közéjük tartozik a magyar TC&C is. A társaság ügyfélszolgálatoknak és újságíróknak hasznos beszélgetésrögzítő szoftvert, egy díjszámláló és számlázó rendszert, illetve egy egyedülálló SAP integrációs megoldást készített a telefonokhoz. A tíz fejlesztőt foglalkoztató TC&C termékeit országos hálózattal rendelkező hazai nagyvállalatok használják (Mol, CIB Bank, MTI), vannak szerb, bolgár, horvát és brit ügyfeleik, és már Japánból, az Egyesült Államokból meg Ghánából is megkeresték őket.

Juhász Csaba, a TC&C ügyvezető igazgatója a cég termékbemutató sajtótájékoztatóján lapunknak elmondta, hogy 150 millió forint körüli éves árbevételüknek a húsz százaléka már most exportból származik, és a következő évben a kivitel megduplázódására számítanak. Az ügyvezető nem szeretné, ha egy külföldi óriáscég felszippantaná őket, külföldi terjeszkedésükhöz azonban olyan nagy partnerek segítségére számítanak, mint az IBM, HP , Getronix és Cisco.

Lakossági háló

Átlag otthoni felhasználók most még aligha találkozhatnak ilyen spéci szolgáltatásokat nyújt IP telefonokkal, és a Cisco illetékesei kérdésünkre nem is tudták megmondani, hogy mennyibe kerülne egy ilyen készülék, és cég szakértői azonban egyáltalán nem tartják elképzelhetetlen, hogy egyszer a lakásokban is megjelennek. A lakossági VoIP telefonhálózat is országos hálózat, és a nagykijelzős készülékek sokféle internetes szolgáltatást tudnának nyújtani, ha valaki fejlesztene ilyesmiket, kezdve az időjárás-előrejelzéstől a buszmenetrenden át egészen a hírszolgáltatásig.