Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Lendületben a VoIP

2005.09.20. 08:25
Európában négy év alatt több mint a tízszeresére nő az internetes telefonszolgáltatást használók száma, állítja egy piackutató cég. Az Egyesült Államokban ez idő alatt húszszoros növekedésre számítanak.

Az internetes telefonszolgáltatásból (VoIP) származó bevétel világszerte 18 százalékkal, 614 millió dollárra nőtt a második negyedévben az év első három hónapjához képest, tette közzé az Infonetics Research piackutató cég. Éves szinten még látványosabb, 55 százalékos bevételnövekedést értek el a VoIP-szolgáltatók világszerte. Az előrejelzések szerint a szegmens bevétele 2008-ra elérheti az 5,7 milliárd dollárt. Észak-Amerikában az otthoni és a kis irodai VoIP-felhasználók száma a tavalyi 1,1-ről 2008-ra 24,3 millióra nő, évente több mint hatmillió internetes telefon-előfizetőre tesznek szert a szolgáltatók 2006 és 2008 között, állítják az Infonetics Research kutatói. Európában a 2004-es 2,2-ről várhatóan 27,8 millióra nő a VoIP-ot használók száma.

Míg az egyéni felhasználók körében főként a különböző szoftveres megoldások - mint például az eBay által 2,6 milliárd dollárért megszerzett Skype - népszerűek, addig a vállalati ügyfelek inkább a hardvert és alkalmazást egyben kínáló konstrukciókat részesítik előnyben. Ennek oka, hogy több szolgáltatást, illetve jobb minőséget lehet elérni az ilyen megoldásokkal.

Nem helyhez kötött

Főként a vállalati ügyfelekre összpontosít a szélessávú internethálózaton telefonszolgáltatást kínáló Asylum Telecom is. A 2003-ban alapított társaságnak két központja van, az egyik az Egyesült Államokban, a másik Magyarországon. Ez utóbbi, mintegy 40 fős létesítményben végzik a fejlesztés nagy részét. A cég partnereken keresztül értékesíti internet alapú telefonbeszélgetést lehetővé tevő készülékeit, mondta el a Világgazdaságnak Paul Cheng, az Asylum Telecom alapítója és vezetője.

A cég 2004-ben indított szolgáltatásával főként a közép-európai piacokat célozta meg, de gyakorlatilag a világ bármely pontján élő, szélessávú internetelérést létesített felhasználó előfizethet. A célpiacok kiválasztásánál döntő szerepet játszott, hogy Kelet-Közép-Európában a távközlési piac még nem volt annyira telített, mint az Egyesült Államokban, illetve Nyugat-Európában, így több lehetőséget kínált az újonnan belépők számára, közölte a vállalat alapítója.

Élénk verseny kell

A társaság internetes telefonszolgáltatásával nemzetközi hívások esetén az előfizetők akár 60-90 százalékos megtakarítást is elérhetnek. Ráadásul a szolgáltatásra előfizetők egymás közötti kommunikációja ingyenes. Az egyes hívások díja elsősorban a célország telefontarifáinak függvénye, így azokba az országokba lehet majd igazán olcsón telefonálni, ahol a távközlési piacon tapasztalható élénk verseny már leszorította az árakat. Maga a megoldás egy adapterre és természetesen magára a szolgáltatásra épül, amelynek igénybevételéhez szélessávú elérés szükséges. Az Asylum rendszere számítógép közbeiktatása nélkül használható.