Gusztáv
-4 °C
1 °C

VoipBuster: egyperces ingyentelefon

2005.07.01. 09:30
Graham Bell százharminc évvel ezelőtt kifejlesztett telefonja ma már ócskaság, és hamarosan ugyanezt mondhatjuk el a hagyományos telefonhálózatról is. A beszéd ugyanolyan adatcsomag, mint Jenna Jameson legújabb videója, azaz gátlások és költségek nélkül továbbküldhetjük az interneten. A maradi telefontársaságokat most egy svájci cég próbálja megszorongatni a VoipBuster nevű internetes kliensprogrammal, amivel a magyar vezetékes számok ingyen felhívhatók. Ha éppen működik a rendszer.

Tucatnyi számítógépes telefonprogram van már, és mindegyik ugyanúgy működik: a monitor előtt gubbasztó júzerek órákon át dumálhatnak egymással egy árva buznyák befizetése nélkül, ha van szélessávú internetelérésük. A Skype segítségével - percdíjért - nemcsak gépről gépre, hanem hagyományos számra is telefonálhatunk, a svájci Finarea által kifejlesztett VoipBuster azonban még ennél is többet tud, ugyanis a hagyományos telefonszámokat is ingyen tárcsázza.

#alt#
Íme a kilens
A szolgáltatást egyértelműen szűkszavú vagy hadarós júzerekre fejlesztették ki, ugyanis csak egy percig ingyenes. Szerencsére nem kell sokat fizetnie annak sem, aki ennél többet akar: egyetlen euróért végtelen kommunikációs bérletet válthat.

Régi gépeken is fut a VoipBuster, ugyanis csak 300 megahertzes processzort, 128 megabájtos memóriát és Windows 2000 vagy XP oprendszert igényel, meg persze hangkártyát, mikrofont és fülhallgatót. Legfőbb erénye az, hogy huszonöt országba ingyen telefonálhatunk, még a távoli Ausztráliába, Kínába, Kanadába és az Egyesült Államokba is. Némelyik országban a mobil és a vezetékes számok is ingyen hívhatók, Magyarországon sajnos csak vezetékesek. A hazai mobilszámok hívása viszont percenként negyvennyolc forintba kerül, és fizetni dombornyomású Visa vagy MasterCard kártyával kell, mint az interneten általában.

Üzlet

Linuxon is VoipBuster
Bár a jelszó és a felhasználónév megszerzéséhez egyszer mindenképpen le kell futtatni Windows oprendszeren a VoipBustert, utána Linux alatt is használható a hálózata, írta meg nekünk egy olvasónk. Ehhez persze nem az eredeti szoftver, hanem egy úgynevezett IAX kliens szükséges, például a Kiax. A Windows alatt megszerzett jelszót és nevet megadva a Kiax is tud az interneten telefonálni. A Kiax beállításról részleteket itt olvashat.

Azt nem tudni, mi lesz a szolgáltatás sorsa, hiszen a VoipBuster egyelőre csak bétaváltozatban létezik, és a végleges verzió megjelenésekor teljesen új árakat szabhat a működtető. Egyébként a konkurens Skype, amelyben több kiegészítő szolgáltatás van, nem sokkal drágább: a magyarországi vonalas számok hívása nyolc forint ötven fillérbe kerül, a mobilszámok hívása pedig negyvenkilenc forintba. És a Skype-júzerek visszahívhatók, illetve van hangpostájuk is, amiről a VoipBuster megfeledkezett.

Próba

Már tesztem első lépései után komoly akadályokba ütköztem. A szoftver pillanatok elfoglalta néhány megás helyét a merevlemezen, a regisztrációval is fél másodperc alatt végzett, de ezután órákon át nem értem el a központi szervert. Később kiderült, hogy a VoipBuster nem tudott áthatolni az F-Secure szoftveres tűzfalán, pedig ott engedélyeztem, hogy a kliens elérje az internetet. Más telefonszoftverrel nem fordult elő ilyesmi, és a szerver elérése tűzfal nélküli indexes gépeken is gondot okozott.

VoipBuster fix VoipBuster mobil Skype fix Skype mobil
Ausztria ingyenes* 53.29 HUF 4.21 HUF 54.25 HUF
Szlovénia 10.75 HUF 58.74 HUF 12.88 HUF 59.20 HUF
Horvátország 10.75 HUF 42.63 HUF 13.87 HUF 44.34 HUF
Szlovákia 13.49 HUF 48.08 HUF 13.63 HUF 48.06 HUF
Olaszország ingyenes* 61.23 HUF 4.21 HUF 61.94 HUF
Magyarország ingyenes* 48.10 HUF 8.42 HUF 48.81 HUF
USA ingyenes* 27.50 HUF 4.21 HUF 4.21 HUF
Franciaország ingyenes* 37.44 HUF 4.21 HUF 40.63 HUF
Németország ingyenes* 53.31 HUF 4.21 HUF 62.20 HUF
*alapból egy percig, 1 euró kipengetése után korlátlan ideig ingyenes

Első éles próbálkozásom során feleségem a megszokott hangnemben és kiváló hangminőségen tudósított arról, hogy lányunk megint nem aludt ebéd után, ő viszont alig bírja nyitva tartani a szemét. Következő egyperces hívásomra már csak rendületlenül hallózott, valamiért nem ment át a hangom. Máskor az is előfordult, hogy VoipBuster a telefonszám bepötyögésére semmit sem reagált, és csak újraindítás után engedett tárcsázni. Rosszat sejtető hibák, de talán csak arról van szó, hogy a VoipBuster próbaváltozat, azaz bétatesztelők garmadája keresi az ehhez hasonló hibákat, amiket majd a következő verziókban kijavítanak. Majd meglátjuk. Addig marad a döntés: vagy a megbízható Skype pénzért, vagy a szeleburdi VoipBuster - egyelőre ingyen.