Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Megvette az Ebay a Skype-ot

2005.09.12. 17:02
A Skype internetes telefonhálózata az online kereskedelem nagyágyúja, az Ebay kezébe került 2,6 milliárd dollárért.

Az Ebay a szakértők várakozásainak megfelelő összeget, 2,6 milliárd dollárt fizet a Skype jelenlegi tulajdonosaínak: az összeg felét készpénzben, a másik felét pedig részvényekben adja át. Mint közismert, a Skype szoftverével az internetezők ingyen beszélhetnek egymással, és olcsón hívhatnak fel mobilszámokat, hagyományos vezetékes számokat, és a cég legfőbb konkurenciája a Google, a Microsoft, az AOL és a Yahoo.

Az elmúlt másfél évben az Ebay nagy ütemben bővítette portfolóját: ingatlanok bérbeídásával, online apróhirdetésekkel és az árak és szolgáltatások összehasonlításán alapuló netes vásárlással is foglalkozik. Meg Whitman, az Ebay vezérigazgatója a BBC-nek elmondta, hogy az eBay, PayPal és a Skype kombinálásával kivételesen erős internetes üzleti környetet hozhatnak létre.

Fiatal cég

A Skype tulajdonosai korábban már tárgyaltak különböző cégekkel az esetleges eladásról, de azok a próbálkozások nem voltak eredményesek. A Skype-ot a Kazaa fájlcserélőt is jegyző páros, a finn Niklas Zennström és a dán Janus Friis alapította 2003-ban olyan befektetők anyagi támogatásával, mint a Draper Fisher Jurvetson, az Index Ventures, a Bessemer és a Mangrove. A Skype szoftvert, amellyel a neten ingyen lehet telefonálni számítógépről számítógépre, eddig 160 millióan töltötték le.