Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megveszi az Ebay a Skype-ot?

2005.09.09. 12:24
Az online aukciós ház titokban tárgyalásokba kezdett a luxemburgi székhelyű nettelefoncéggel. Ha összejön az üzlet, 2-3 milliárd dollár üti a Skype fejlesztői és befektetői markát.

Az Ebay melegen érdeklődik a netes ingyentelefon-szolgáltatásáról ismert, luxemburgi székhelyű Skype megvásárlása iránt, írta a Wall Street Journal csütörtökön. Ha létrejön az üzlet, az drámai változást hozhat az online aukciós ház stratégiájában, állítják tűzközeli megfigyelők. A két cég között most is zajlik a titkos tárgyalás, amely ha sikerrel jár, 2-3 milliárd dollárt (kb. 400-600 milliárd forint) hozhat az IP-telefónia királyának, illetve befektetőinek.

Az árverési üzletág megerősödésével az Ebay új termékkategóriák után kutat, és a nemzetközi piacra is szeretne betörni, írta a Wall Street Journal. Az elmúlt másfél évben a cég nagy ütemben diverzifikált, kinyújtotta csápjait többek között az ingatlanbérlés, az online apróhirdetések és az úgynevezett "comparison shopping", vagyis az árak és szolgáltatások összehasonlításán alapuló netes vásárlás felé.

A Paypal után jön a Skype?

A Skype tulajdonosai korábban már tárgyaltak különböző cégekkel az esetleges eladásról, de azok a próbálkozások nem voltak eredményesek. Az Ebay Skype iránti érdeklődése annak tulajdonítható, hogy a cég igyekszik olyan szolgáltatásokkal bővíteni az eddigiek körét, amelyek megkönnyítik az alaptevékenységnek számító online ingóságadásvételt. Éppen ilyen szolgáltatás lehet az ingyentelefon, és ilyen a Paypal is - a népszerű netes átutalási rendszert 2002-ben vásárolta meg az Ebay.

A Skype-ot a Kazaa fájlcserélőt is jegyző páros, a finn Niklas Zennström és a dán Janus Friis alapította 2003-ban olyan befektetők anyagi támogatásával, mint a Draper Fisher Jurvetson, az Index Ventures, a Bessemer és a Mangrove. A Skype szoftvert, amellyel a neten ingyen lehet telefonálni számítógépről számítógépre, eddig 160 millióan töltötték le.