Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A nagy sivatagi robotverseny

2002.08.06. 14:43
Az amerikai védelmi kutatások ügynöksége (DARPA) egymillió dolláros pályázatot írt ki azoknak, akik olyan robotot tudnak építeni, amely emberi beavatkozás nélkül képes eljutni Los Angelesből Las Vegasba.
A DARPA, amelynek kutatásszervezési tevékenységéhez egyebek között olyan korszakos találmányok fűződnek, mint az internet vagy az M-16-os gépkarabély, az elmúlt héten rendes évi konferenciáján jelentette be a "Nagy Erőpróbát".

A pályázatra a szaktudósok olyan robottal nevezhetnek, ami szárazföldön, emberi beavatkozás nélkül képes megtenni a Los Angeles és Las Vegas között elterülő négyszáz kilométeres sziklasivatagból és magasfeszültségű kábelekből álló távolságot. A 2004-re tervezett nagy robotverseny győztese egymillió dolláros fődíjat szakít készítőjének.

Előjönni a fészerből

AMEE a Vörös bolygó című filmből
A fő feltétel: a robotoknak bárminemű emberi beavatkozás nélkül kell teljesíteniük a túrát. "Ha üzemanyagot vételeznek, azt önállóan kell végrehajtaniuk. Az efféle képessségek nagyon fontosak lehetnek a harctéren" - magyarázta Jan Walker, a DARPA szóvivője az UPI-nak.

Az ügynökség mérnökei szerint a versenykiírás igen magasra tette a mércét. Az informatikai alosztály szakértői például úgy vélik, hogy egy intelligens robotsofőr-prototípus kifejlesztése még négy, de talán nyolc évbe kerülhet.

"Ezzel a versennyel és ekkora díjjal országszerte érdeklődést kelthetünk e fontos terület iránt, kihozhatjuk az embereket a fészerből" - fogalmazott Anthony Tether, a DARPA igazgatója. - "Ha ez sikerül, ha az emberek megtudják, hogy ez lehetséges, önálló járművek egész hada kel majd útra."

Díjazott robotosok
Tether igazgató a robotverseny bejelentésével egyidőben díjakat is átadott az ügynökség szárnyai alatt kiemelkedőt alkotó mérnököknek. Miguel Nicolelis és John Chapin egy majom agyi impulzusai és egy robotkar irányításának összekapcsolásáért, Issac Chuang pedig a világ első kvantumszámítógépéért vehette át a DARPA kitüntetését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!