Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Túszokat szabadít a robot

2002.04.18. 15:42
Az amerikai védelmi minisztérium támogatásával a MIT kutatóintézet alá tartozó iRobot fejlesztőcég kisméretű kémrobotot épített. Morticia terepen 15 kilométeres sebességgel képes haladni, lépcsőt mászik, és túléli a betonra zuhanást a harmadik emeletről.
A sporttáska méretű, 65 centiméter hosszú és 20 centiméter magas kémrobot elsődleges feladata nem a bombák vagy más támadó eszközök cipelése, hanem a felderítés. 'Szemmel és füllel' látták el, és az észlelteket rádiókapcsolat segítségével továbbítja az irányítóinak.

Svábbogár-technológia

Az iRobot fejlesztőcég két társalapítója, Colin Angle és Helen Greiner több mint 15 évvel ezelőtt, egyetemi tanulmányaik idején kezdték el a MIT kibernetikai laboratóriumában a mesterséges svábbogarak fejlesztését. Néhány évvel később Rodney Brooks, a MIT professzora közös céget alapított velük a 'svábbogár-technológia' kereskedelmi hasznosítására.

A Somerville-ben működő iRobot azonban messze nem bogarakról szól. Olyan autonóm számítógépes rendszereket kutatnak, melyek értékes feladatokat képesek elvégezni a mindennapokban. Ez a hardver- és szoftverháttér, az anyagkutatás, az adatátvitel és a mesterséges intelligencia területén egyaránt komoly innovációt feltételez.

Fókakúszás

Morticia az iRobot első 'Packbot' ("csomagrobot") osztályú prototípusa. Ezeket a stabil építésű szerkezeteket az ablakon keresztül be lehet például dobni egy irodaépületbe, ahol valaki túszokkal együtt elsáncolta magát. A robot legfontosabb eszközei közé tartozik két uszonyszerű forgó elem, amivel képes lépcsőt mászni, és hasrafordítani magát, ha felborul.

A homlokrészen két kamerát helyeztek el, de kívánság szerint infravörös fényszórókkal és hét tároló rekesszel is felszerelhetik, tartalékelemek vagy műszerek szállítására. A teljes konstrukció az iRobot fejlesztése. Itt készültek a különleges futófelületű nejlon kerekek, az eséseket tompító ívelt küllőkkel, illetve az uszonyok.

Túszhelyzet háromnaponta

"Los Angelesben minden harmadik nap történik egy túszejtés. Ilyen helyzetben nem azzal kezdenek, hogy beküldenek egy rendőrt, mert lelőhetik, vagy a puszta jelenléte súlyosbítaná a helyzetet" - mondta Helen Greiner, az iRobot elnöke a New York Timesnak.

Ezen a ponton lépnek a képbe a robotok. Ha be lehet küldeni a helyszínre egy fenyegetést nem jelentő robotot, és létrejön a kommunikáció, sok túszejtés gyorsan befejeződne. A robot a helyszínen körül tudna nézni, ellenőrizhetné, hogy a túszok jól vannak-e, vagy léteznek-e egyátalán. Packbotokat alkalmaztak a WTC romjai között is, de nem találtak túlélőket.

Eladó a szerkezet

"Ez egy nagyon jó robot" - jelentette ki Martial Hebert, a Carnegie Mellon egyetem robottechnikai intézetének professzora. Az iRobot által fejlesztett más robotokhoz hasonlóan a Packbot különböző változataiból is vásárolhatnak a világ minden táján a kibernetikai szakértők. Hebert professzor a Packbot osztály egyik korábbi példányát használta a fejlett navigációs algoritmusok tesztelésére.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek